Region

Svet

Spektakl u Sava centru i Spensu: Orkestar harmonika Aleksa Šantić iz Ugljevika!

Spektakl u Sava centru i Spensu! U susret solističkim koncertima orkestra harmonika „Aleksa Šantić“ iz Ugljevika, koji će biti održani 15. decembra u Beogradu i 22. decembra Novom Sadu.

Spektakl u Sava centru i Spensu: Orkestar harmonika Aleksa Šantić iz Ugljevika! Promo
Sledi razgovor sa Slavkom Nikolićem, nastavnikom i osnivačem orkestra:

- Koliko vremena provodite vežbajući i kako zapravo izgleda priprema da bi izvođenje zvučalo tako svetski?
Mi imamo minimum jednu probu nedeljno, koja traje oko 2h. Kada se spremamo za turneju ili ozbiljnije koncerte, imamo i po nekoliko proba nedeljno, koje traju 2h-4h.

- Koliko godina ima najmlađi član, a koliko najstariji?
Najmlađi član ima 9 godina, a najstariji 18 godina.

- Otkud ideja za formiranje orkestra harmonika?
Ideja za formiranje orkestra potekla je još u Sarajevu, gdje sam kao učenik svirao u školskom orkestru. Kasnije kao nastavnik osnovao sam orkestar, sa kojim sam ubrzo počeo osvajati nagrade.
Po dolasku u Ugljevik, osnovao sam orkestar harmonika i vrlo ozbiljno se posvetio radu sa njim. To se pokazalo kao pun pogodak, jer orkestar traje više od 20 godina. Mnogi bivši članovi orkestra su sad uspješni muzičari, među kojima ima i nekoliko profesora muzike.

- Koje strane žanrove izvodite?
Što se stranih žanrova tiče, izvodimo obrade poznatih pop i rock pjesama.

- Koje su vam najdraže, a koje najteže numere za izvođenje?
Najdraža nam je tradicionalna srpska narodna muzika. Meni lično muzika južne Srbije.

-Nastupali ste i širom sveta, koji su vam koncerti ostali u pamćenju i koje smatrate da su najznačajniji u vašoj karijeri?
Najznačajniji koncerti u karijeri su nam koncerti na Olimpijadi u Sočiju, Omanu, Jekaterinburgu i Strazburu, a najdraze prvo putovanje u Kanadu-Toronto, gdje smo imali više koncerata.- Osvajali ste mnogobrojne nagrade, koje bi ste izdvojili kao najznačajnije?
Izdvojio bih onu, gdje smo pobijedili na konkursu od 12.000 prijavljenih za učešće na Olimpijadi u Sočiju, zajedno sa dva orkestra iz Moskve i naravno Gran Pri u Jekaterinburgu.

- Šta publika najviše voli da čuje od vas?
Vole najviše muziku južne Srbije, sevdalinke, kao i obrade poznatih izvođača, kao što su Goran Bregović, Zdravko Čolić, No Smoking Orkestra...

- Članovi su mahom osnovci, kako postižu da usklade putovanja i ostale profesionalne obaveze sa školom?
Uz veliki trud, zalaganje i ljubav prema muzici, kao i razumijevanje direktora i nastavnika nase škole i Ministra prosvjete i kulture, članovi orkestra uspješno izvršavaju sve svoje obaveze

- Koliko je muzika promenila živote vaših učenika, članova orkestra?
Nema svako dete priliku da putuje svetom i da svira pred brojnom publikom. Život članova se uveliko promijenio na pozitivan način. Proputovali su svijet, vidjeli mnoga istorijski značajna mjesta i upoznali se sa kulturom brojnih naroda. Uvidjeli su da je svaki san ostvariv kada se želi i radi srcem i dušom. 

- Kakvi su utisci strane publike sa vaših nastupa i kako reaguju na jedan ovakav orkestar?
Na svim našim nastupima se "stopimo" sa publikom, pa onda uvijek dodje do jakih obostranih emocija.

- Koji nastup vam je u sećanju ostao najdraži?
Svi nasi nastupi su nam dragi, mada bih mogao izdvojiti:koncert na Bogojavljenje u Doboju, koncert u Vrnjačkoj Banji i koncert u Zlatnoj dvorani u Omanu.

- Šta očekujete od koncerata u Beogradu i Novom Sadu ovog decembra?
S obzirom da su ovo naši prvi veliki samostalni solistički koncerti u Srbiji, nadamo sa da će beogradska i novosadska publika prepoznati naš kvalitet i jedinstvenost, kao što je to prepoznao i žiri emisije „Ja imam talenat“, i da će nam pružiti podršku, a mi obećavamo odlične koncerte i da ćemo svi zajedno uživati na koncertima.  

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>