Zdravlje

Ljubav

Cokolada: Ukus toliko savršen da omamljuje i bogove ali ne samo to, ona ima i lekovita svojstva!

Nema sumnje da cokolada ima savršen ukus i da predstavlja najomiljeniji slatkiš u kome uživaju ljudi sa svih strana sveta, mladi i stari, mršavi i debeli...

Cokolada: Ukus toliko savršen da omamljuje i bogove ali ne samo to, ona ima i lekovita svojstva! Svet Plus



Nije samo ukus ono što cokoladu cini posebnom, ona poseduje i lekovita svojstva. Pre svega, ona deluje tako što podiže raspoloženje kod konzumenata, te se zato preporucuje u borbi protiv depresije.
Cokolada sadrži preko trista poznatih materija, u njenom sastavu ima i nekoliko takozvanih stimulanasa.
Kofeina, najpoznatiji stimulans, sadržan je u manjim kolicinama, dok teobromina ima znatno više. Mnogi nutricionisti i lekari tvrde da je upravo kombinacija ove dve supstance odgovorna za cinjenicu da cokolada poboljšava rasploženje.
U ovom slatkišu je pronaden i feniletilamin, izrazito jak stimulans, slicnog dejstva kao amfetamin. Sve ove supstance podsticu vecu aktivnost neurotransmitera (hemikalija u mozgu) i to u delu mozga koji je odgovoran za pažnju i budnost.

Cokolada je takode, jedan od najboljih izvora bakra,  u njenom sastavu ima antioksidanasa u izobilju, svojevrstan je cuvar ljudskog srca i krvnih sudova.

Dva osnovna sastojka cokolade su: kakao puter – masnoca koja se dobija iz mahuna kakaoa i koja uopšte nema cokoladni ukus, i tecni kakao koji cokoladi daje prepoznatljiv intenzivan gorkast ukus i tamnu boju.   

Zanimljivo je, da su stanovnici pojedinih podrucja Centralne Amerike koristili u 19. veku seme kakaoa kao sredstvo placanja, alternativu za novac.

Viber

Autor: O.J
Izvor: Svet Plus

Tagovi

zdravlje

Povezane vesti:


>