Zdravlje

Ljubav

Orah štiti od raka i srčanih bolesti, a ovo je idealna dnevna doza!

Orah sadrži visok nivo ulja, proteina i ugljenih hidrata. Osim toga, ima dva puta veći nivo antioksidanata polifenola nego bilo koje drugo koštunjavo voće. Nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može znatno da smanji znakove starenja, zaštiti od srčanih oboljenja i pojedinih vrsta raka.

Orah štiti od raka i srčanih bolesti, a ovo je idealna dnevna doza!



Ukoliko se radi o namirnicama koje povoljno utiču na srce i srčanu radnju, orasi se nalaze u samom vrhu onih namirnica koje bismo za takve probleme trebali da unosimo. Nakon što je otkrivena idealna dnevna doza unosa oraha koja sprečava bolesti srca, što je sedam komada, ovo koštunjavo voće proglašeno je "superhranom". Plod oraha sadrži visok nivo ulja, visokokvalitetnih proteina i ugljenih hidrata. Takođe je bogat kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C. 

- Orasi su među najzdravijim namirnicama, ispred svih drugih vrsta hrane. Naše istraživanje je pokazalo da bi zdrava ishrana trebalo da uključuje veću potrošnju oraha - rekao je doktor Džo Vinson. 

Najbolji način da se orasi konzumiraju jeste da se jedu sirovi, jer pečenje smanjuje njihovu efikasnost, ističu naučnici. Velike količine alfa-linolenske kiseline u orasima igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca, smanjuju rizik od srčanog udara i normalizuju krvni pritisak. 

Rezultati pojedinih istraživanja utvrdili su da konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol, dok redovno konzumiranje može da smanji i šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. 

Viber

Autor: K.Ž.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>