Ljubav & Sex

Style

Ljubav & Sex

Pre nego što stupite u brak razmislite o ovim stvarima

Ako spremate venčanje bitno je da pre nego što stupite u brak razmislite o ovim stvarima.

Pre nego što stupite u brak razmislite o ovim stvarimaNajvažnija odluka koju svaki par može da donese je ulazak u brak. Ali, pre nego što odlučite da se venčate, postoji jedno pitanje na koje morate da odgovorite. Socijalni psiholog Eli Finkel autor je knjige Sve-ili-ništa brak. On smatra kako je važno da se par suoči s dugoročnom kompatibilnošću pre nego što donesu odluku o ulasku u brak. Naime, dugoročna kompatibilnost velik je faktor u izbegavanju razlaza. Finkel smatra da kada ljudi odluče da se venčaju, veliki deo razloga za to je što misle da su kompatibilni.

Ali, na tu odluku utiče samo nekoliko godina koje je par zajedno proveo. Njihov život i budućnost neće uvek biti identični tim godinama. Trenutna kompatibilnost nimalo ne garantuje da će par biti kompatibilan za tri ili pet godina, navodi Finkel, inače profesor psihologije na prestižnom američkom univerzitetu Northwestern. Jer ako se vaši ciljevi razlikuju, ako se vaše idealne verzije onoga što želite biti ne podudaraju, onda postoji nivo nekompatibilnosti među vama.

Finkel smatra da bi tada trebalo postaviti jedno pitanje – Kako možemo da povećamo nivo naše kompatibilnosti?

On zaključuje da su za to presudne dve stvari.

1. Motivacija

Osoba u vezi mora odlučiti da joj je veza dovoljna bitna. Čak i ako se ciljevi te osobe ne poklapaju s partnerovim ciljevima. Ali, važno je da odluči da uloži trud, žrtvuje se i nađe kompromis kako bi postali još više kompatibilni.

2. Sposobnost

Ako zapravo od partnera želite intenzivne filozofske debate ili da bude odličan teniski partner, postoji mogućnost da on ili ona jednostavno neće biti dobri u tome. U takvim situacijama, umesto da pokušate da postanete kompatibilniji najbolje je da to neslaganje postane nevažno, jer u takvim debatama i teniskim mečevima možete uživati s prijateljima.

Pre odluke o ulasku u brak važno je znati kako postoji rizik da ćete se vi i vaš partner promeniti i da više nećete biti toliko kompatibilni.

Viber

Autor: S.B.
Izvor: Svet Plus/avaz.ba

Povezane vesti:


>