Zdravlje

Ljubav & Sex

Namirnice koje sprečavaju pojavu karijesa!

Osim svakodnevnog pranja i upotrebe konca za zdravlje zuba je bitno i koje namirnice unosimo, jer neke sprečavaju pojavu karijesa.

Namirnice koje sprečavaju pojavu karijesa!Za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca i njihovog obaveznog pranja dvaput dnevno, treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je australijski stomatolog Stiven Lin. Prema njegovom iskustvu, brojni pacijenti koji redovno peru zube i koriste konac češće završe na zubarskoj stolici s karijesom od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba. Tvrdi da to zavisi od namirnica koje jedemo. Zubi su vitalni, živi organi i zahtevaju pravilnu ishranu kako bi se regenerisal. Bez pravilne ishrane oni će se boriti da ostanu celi i neoštećeni, kaže Lin.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerisati prirodnim putem i biće čvrsti i zdravi, ali ako nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine sprečiće taj prirodni proces i uticati na brže propadanje zuba. Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša ishrana nažalost preovladava u modernoj zapadnjačkoj ishrani, kazao je.

Da bi zubi bili zdravi, u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.

Vitamin A naći ćete u:
- junećoj jetri
- ribi
- mleku
- jajima

Vitamin D naći ćete u:
- masnim ribama
- pečurkama
- punomasnim mlečnim proizvodima 

Vitamin K2 naći ćete u:
- mekanim sirevima
- jajima
- maslacu 
- jetri

Vitamin E naći ćete u:
- spanaću
- brokoliju
- orasima.

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica jer one utiču na mišiće vilice.

Viber

Autor: S.B.
Izvor: Svet Plus/Zadovoljna.hr


>