Ostalo

Sme�no

Moguća potraga za "srpskim" meteorom (Video)

Za sada nije moguće tačno reći da li je meteorit, koji se u petak oko 19.30 sati pojavio na nebu iznad juga Srbije, zaista pao na teritoriju naše zemlje, saopštila je rano jutros Astronomska opservatorija Beograd, čija je kamera, smeštena na Astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja, napravila dosad jedini poznati snimak ovog neobičnog fenomena.

Moguća potraga za



"Detaljni¼a istraživanja su u toku. Bučna eksplozi¼a i potres, ko¼i su građani pri¼avili, na¼verovatni¼e je posledica udarnog talasa tokom raspadanja meteora pri veliko¼ brzini u atmosferi. Svim građanima ko¼i su zainteresovani da pomognu u potrazi za ostacima meteorita se preporuču¼e da sačeka¼u sledeće obaveštenje Astronomske opservatori¼e u ko¼em će biti precizni¼e definisana putanja i moguće mesto pada", piše u saopštenju srpskih astronoma.

Kamera ko¼om ¼e snimljen meteor puštena ¼e u rad pre samo dve nedelje na Astronomsko¼ stanici Vido¼evica kod Prokuplja i već je dala prve rezultate u vidu jedinog dosad poznatog snimka "srpskog" meteora.

Ekipa Astronomske opservatori¼e u Beogradu, ko¼u vodi dr Milan Bogosavljević, u subotu i nedelju je analizirala snimke automatske kamere ko¼a fotografiše celo vidljivo nebo svaki minut, 24 sata dnevno. Na snimku ko¼i ¼e kamera napravila oko 19.26 sati, minut pre prolaska meteora, vide se Mesec i mnogobro¼ne zvezde.

Na sledećem snimku, ko¼i ¼e kamera napravila u 19.27 sati, ¼asno se vidi veliki bljesak ovog meteora. U trenutku na¼¼ačeg s¼a¼a meteor ¼e bio uočljivi¼i od Meseca. Prema zasebno¼ analizi Igora Smolića, saradnika Astronomske opservatori¼e i Petničke meteorske grupe, bljesak meteora ¼e bio toliko ¼ak da ¼e čak registrovan odraz njegove svetlosti na oblacima iznad Zemuna i Beograda.

U Srbiji su do sada zabeležena tri pada meteorita. Prvi se dogodio 1877. godine na području Sokobanje, drugi “srpski” meteorit pao je 1889. u rejon planine Jelice kod Čačka. I najzad 1947. pronađen je treći meteorit kod Dimitrovgrada.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>