Zdravlje

Ljubav

Citrusno voće sprečava moždani udar

Citrusno voće sprečava moždani udar, pokazuju najnovija istraživanja britanskih naučnika, isti je efekat jesti ili piti ceđene sokove.

Citrusno voće sprečava moždani udar



Žene koje redovno jedu pomorandže, grejpfrut i limun imaju 20 odsto manji rizik da dožive moždani udar. Isti je efekat i ukoliko piju sveže ceđene sokove od citrusnog voća. - Ključ je u flavonoidima, prirodnim antioksidansima i antizapaljenskim činiocima koji snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola. Na taj način pomažu arterijama - objašnjava dr Odin Kasidi, vođa istraživačkog tima. - Istraživanje ima za cilj da objasni vezu koja vlada među flavonoidima iz određenog južnog voća i ženskog mozga.

Iako su i druge namirnice bogate flavonoidima, naročito crno vino, njihova blagodet se ne ispoljava u tolikoj meri. Zapravo, pojačan unos ovih jedinjenja iz svih namirnica, osim južnog voća, nije u tolikoj meri doveo do smanjenja rizika od šloga, zato je ovo istraživanje veoma važno.

Britanski lekari savetuju žene da preventivno konzumiraju što više pomorandže i grejpfruta, a limuna onoliko koliko im prija za želudac, naročito ako imaju predispozicije za moždani udar.

Viber

Autor: S.B.
Izvor: Svet Plus/Novosti

Povezane vesti:


>