Zdravlje

Ljubav & Sex

Idealno za prehladu: Ovo piće omogućuje brzo ozdravljenje

Osnovni recept za nešto što Amerikanci nazivaju hot toddy uključuje samo dve kašičice viskija, kašičicu meda, dve kašičice limunovog soka i šoljicu vrele vode. 

Idealno za prehladu: Ovo piće omogućuje brzo ozdravljenjeSvi nabrojani sastojci imaju  učinak na simptome prehlade. Kako piše američki mic.com, mešavina viskija, meda i tople vode stvarno bi mogla da ima i naučno dokazana lekovita svojstva.

Viski
Alkohol ublažava bolove, zato u filmovima često se vidi da neko pije veće količine pre bolne operacije, a i danas se koristi u nekim lekovima. Na tržištima u regionu može se kupiti i sirup protiv kašlja koji sadrži određenu količinu alkohola, dok na američkom tržištu puno više lekova može sadržati alkohol. Viski može pomoći bolesnicima da lakše utonu u san, ali kako Time upozorava, pripiti ljudi puno lošije spavaju od onih koji nisu pili alkohol.

Vrela voda
Kad je reč o zapušenom nosu, topla voda najbolji je “odčepljivač”. Naučnici su dokazali da udisanje tople pare iz supe ima posebno pozitivan učinak na zapušene noseve.

Sok od limuna
Smanjuje i razređuje sluz u nosu što znači da ćete uz pomoć limuna još lakše očistiti smetnje pri disanju. Daglas Skar, specijalista za biljne lekove kaže da bi kiselost limuna mogla pomoći telu da se lakše bori protiv upala. Iako je limunov sok dobar izvor vitamina C, stručnjaci kažu da vitamin C ne pomaže u borbi protiv prehlade ili gripa. Osim toga, ne postoji nikakvo naučno istraživanje da vitamin C može sprečiti prehladu.

Med
Šećer na kraju i to doslovno. Naime, naučnici su otkrili da dve kašičice meda pre spavanja značajno smanjuju učestalost kašlja kod dece. Osim toga, med sadrži brojne antioksidanse koji pojačavaju imunitet.

Viber

Izvor: Svet Plus/story.rs

Povezane vesti:


>