Ostalo

Sme�no

Ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Obišao svet biciklom! VIDEO

Britanac Mark Beamont prešao je, biciklom, oko 30 hiljada kilometara za 79 dana, u proseku oko 385 dnevno, i tako ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Obišao svet biciklom! VIDEO Foto: Screenshot YouTube



Markov novi rekord ima 44 dana manje od prethodnog, prenosi „Independent“. Njegov dnevni raspored bio je izuzetno naporan pa je tako spavao po pet sati dnevno, dok je na biciklu provodio oko 16. Do Trijumfalne kapije u Parizu stigao je dan pre nego što je mislio. Biciklista iz Edinburga na neobično putovanje krenuo je iz Pariza, vozio je kroz Evropu, Rusiju, Mongoliju i Kinu pre nego što je stigao u Australiju i Novi Zeland. Posle se uputio u Ameriku i odatle preko Portugalije i Španije stigao nazad u Francusku. Kako kaže, inspiracija za neobičnu avanturu bila mu je knjiga Žila Verna „Put oko sveta za 80 dana“.

Svakodnevno je ustajao u 4 ujutru, podelio planirane aktivnosti na četvorosatne blokove, jeo oko 9 hiljada kalorija dnevno, a nije ni razmišljao o veličini sveta koji se nalazi ispred njega. Kada se vratio Mark je novinarima rekao da je sve to bilo neverovatno iskustvo za njega i da je potpuno redefinisao granice izdržljivosti. - Ovo je, bez sumnje, bilo najgora kazna koju sam priredio svom telu i umu. Neophodna fizička i mentalna izdžljivost je samo po sebi izazov, ali ja sam okupio dobar tim koji mi je pružao podršku – rekao je Mark.

U timu su bili mehaničar, nutricionista, fizioterapeut i menadžer. Teren koji je obišao u Rusiji i Mongoliji biciklista je opisao kao „nepoznata teritorija“. Dva puta je pao, jednom u Rusiji, a trebala mu je i hitna pomoć zubara. Morao je da vozi i na temperaturama ispod nule, ali i kroz gust smog i šumske požare u severnoj Americi. 

Cilj neobičnog putovanja bilo je prikupljanje novčanih sredstava za „Orkidstudio“ koji pomaže narodima širom sveta tako što im pruža inovativne infrastrukture.


Viber

Izvor: Svet Plus/Novosti

Povezane vesti:


>