Ostalo

Smeno

Da li je i vaša mejl adresa sigurna?

Spambot kompjuterski program, namenjen slanju spam mejlova svakakvog sadržaja, otkrio je i izložio potencijalnom riziku više od 711 miliona mejl adresa.

Da li je i vaša mejl adresa sigurna?“Spambot” kompjuterski program, namenjen slanju spam mejlova svakakvog sadržaja, otkrio je i izložio potencijalnom riziku više od 711 miliona mejl adresa, brojeva telefona i lozinki malicioznim pojedincima i veštačkoj inteligenciji: "Broj procurelih podataka jednak je broju stanovnika Evrope, navodi “NBC njuz” i poziva ljude da provere svoje mejlove da li su hakovani na sajtu “Have I been pawned”.

Spameri su uspeli da probiju serverske zaštite nekoliko velikih mejl kompanija, ali i da, verovatno slučajno, ali je moguće da se radi i o namernom curenju podataka, učine mejlove, lozinke i brojeve telefona korisnika javno dostupnim gotovo svima. Iako neke od adresa nisu stvarne ili se više ne koriste, bezbednosni stručnjaci savetuju da se odmah zamene lozinke na procurelim mejlovima.

Ovo je dosad najveća baza hakovanih mejlova ikad stavljena na “Have I been pawned” sajt. Reč je o sajtu koji se bavi isključivo proverom hakovanih mejl adresa.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>