Ostalo

Smeno

Ovih osam stvari nikako ne smete da radite kada nestane struje!

Nestanak struje sam po sebi nije ni malo prijatan, te često umemo da napravimo greške koje mogu biti veoma opasne po nas.

Ovih osam stvari nikako ne smete da radite kada nestane struje!Postoji osam stvari koje nikako ne smete da radite, kada iznenada ostanete u mraku:

1. Nemojte da pretpostavljate da je nestalo struje u celom kraju. Proverite da li vaše komšije imaju struju, a ako vidite da oni nisu u mraku pogledajte vaše osigurače. Nemojte sami pokušavati da popravite stvar, već zovite električara.
 
2. Sveće su godinama korišćene u ovakvim situacijama, ali je velika opasnost od izazivanja požara. Nabavite punjive lampe i uz njih osvetlite vaš dom.
 
3. Isključite iz struje uređaje kao što su televizor, šporet i lampe jer rizikujete da ih dolazak struje sprži ukoliko ih ne isključite iz štekera.
 
4. Otvarajte frižider samo povremeno i kad je to neophodno kako se hrana ne bi pokvarila. Stvari iz frižidera stavite u kadu kako biste sprečili poplavu u stanu usled otapanja.
 
5. Nemojte spremati unutra hranu na roštilju koji je namenjen za upotrebu na otvorenom jer tako sebe i ukućane izlažete štetnim gasovima. Takođe, nemojte izlaziti iz kuće da sređujete dvorište dok traje oluja.
 
6. Ukoliko je napolju hladno, nemojte da dozvolite da vaše cevi zalede. Pokrijte ih ili ih izolirajte stiroporom. Obezbedite i dovoljno toplih pokrivača za ukućane.
 
7. Pazite da ne potrošite svu vodu iz bojlera. Ne znate kad će struja ponovo da dođe, a ako vaša pumpa za vodu radi na struju bićete u problemu.
 
8. Bateriju mobilnog telefona štedite za svaki slučaj i obavezno nabavite neku eksternu bateriju za slučaj nužde.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Avaz


>