Region

Svet

Region

Preminuo Ljubiša Samardžić

Glumac Ljubiša Samardžić preminuo je večeras u 81. godini, nakon duge i teške bolesti, preneo je RTS.

Preminuo Ljubiša Samardžić Foto: Screenshot YouTube



Slavni glumac dugo se borio sa opakom bolešću, ali nažalost u poslednjih nekoliko meseci njegovo zdravstveno stanje naglo se pogoršalo.

Ljubiša Samardžić rođen je 1936. godine u Skoplju Nadimak mu je bio Smoki. Povremeno je u gimnaziji radio kako bi izdržavao porodicu. Iako je prvo upisao Pravni fakultet, veoma brzo upisuje Akademiju, a 1961. godine ostvaruje i svoju prvu značajnu ulogu u "Igre na skelama". Igrao je u brojnim filmovima, kao što su "Bitka na Neretvi", "Valter brani Sarajevo" , "Bombaši" , "Sutjeska", "Ljubavni život Budimira Trajkovića"  i mnogim drugim, a najprepoznatljivu ulogu ostvario je igrajući lik Šurde u seriji "Vruć vetar". Takođe, veliki pečat u domaćoj kinematografiji, ostavio je igrajući lik inspektora Boška Simića u seriji "Policajac sa Petlovog brda".

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, kao što su "Zlatni lav" za ulogu u filmu "Stranac" (1967), , Gran pri na Filmskom susretima u Nišu za ulogu u filmu "Bitka na Neretvi" 1970. godine i za ulogu Borivoja Šurdilovića 1983. godine, nagrada akademije Ivo Andrić za životno delo 2005. godine... i mnoge druge.

Viber

Autor: S.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>