Ostalo

Smeno

Odmah izbrišite vremensku prognozu sa vašeg telefona

Popularna aplikacija za vremensku prognozu AccuWeather navodno je, prema dokazima sigurnosnih istraživača, prikupljala podatke iOS, ali verovatno i Android korisnika o njihovom kretanju i lokacijama koje su posetili i to slala kompanijama koje su te podatke prodavale. 

Odmah izbrišite vremensku prognozu sa vašeg telefonaDa bi stvar bila gora, AccuWeather je navodno sve ovo radio čak i onda kada je lokacija na uređaju bila isključena. Iako za Android korisnike nema konkretnih dokaza, osim što se sumnja da prati korisnike, za iOS je dokazano da AccuWeather prati korisnike čak i ako je aplikaciji isključena opcija za pristup lokaciji. Sigurnosni istraživač, koji se inače bavi pronalaženjem ranjivosti u mobilnom softveru, utvrdio je da je AccuWeather u 36 sati poslao više od 16 puta podatke o korišćenju telefona i njegovom vlasniku kompaniji Reveal Mobile. Podaci koje je aplikacija poslala, prema ovom izvještaju, tačne su GPS koordinate, putanje kretanja, BSSID podaci Wi-Fi rutera na koje je telefon bio spojen i podatak je li Bluetooth uključen.

Reveal Mobile, kompanija kojoj su slali podaci, objavila je na svojoj stranici da je dobijene podatke koristila za profilisanje korisnika i bolje razumijevanje njihovog kretanja. Nakon toga, kompanija AccuWeather je na svojim stranicama priznala da je istina da je zbog propusta u kodu aplikacija slala podatke o Bluetooth i Wi-Fi vezi, ali da nije prikupljala niti slala podatke o koordinatama i GPS putanjama. Prema toj izjavi, AccuWeather je posvećen maksimalnom poštovanju privatnosti korisnika i ne bavi se prodajom njihovih informacija niti njihovom distribucijom trećim stranama.

Kompanija Reveal Mobile, zajedno sa AccuWeather radi na ispravljanju svih propusta koji su (navodno) nenamerno doveli do slanja bilo kakvih podataka o korisnicima izvan aplikacije. Takođe, kompanije su u izjavi navele da će nakon ažuriranja aplikacije, koje će uslediti za najviše 24 sata, biti prenošeno nula podataka izvan aplikacije.

U svakom slučaju, ovakve je stvari bolje sprečiti pa ako na svom telefonu imate instaliranu AccuWeather aplikaciju, savetujemo da je izbrišite ili da je ažurirate čim nadogradnja bude dostupna.

Viber

Izvor: Svet Plus/Zadovoljna.hr

Povezane vesti:


>