Ostalo

Sme�no

Ovo su predmeti na javnim mestima koji su puni bakterija!

Redovna upozorenja stručnjaka o važnosti pranja ruku treba shvatiti ozbiljno. Naime, postoje mesta koja svakodnevno dodiruje veliki broj ljudi, a mnogi od njih nosioci su određenog tipa bakterija koji mogu prouzrokovati određene zdravstvene probleme.

Ovo su predmeti na javnim mestima koji su puni bakterija!



Ako ste npr. prehlađeni, a kinuli ste i pritom usta zaštitili rukom kojom ste potom dirali držač za ruke, osoba koja se nakon toga primi za njega „preuzeće“ vaše bakterije i postoji realna mogućnost da i ona razvije prehladu. Brojna istraživanja dokazala su da određena javna mesta, odnosno predmeti na njima, nose najviše bakterija pa bismo trebali oprati ruke nakon što dođemo u dodir sa njima. 

1. Rukohvati stepenica
2. Dugmad u liftovima
3. Ručke na korpama iz prodavnica
4. Jelovnici u restoranima
5. Novac
6. Prekidači za svetlo
7. Posudice za so i biber u restoranima
8. Bankomati 
9. Sprave za vežbanje u teretani
10. Slavine

SAVET:
Naravno da ćete često naići na situaciju u kojoj nije moguće oprati ruke odmah nakon dodira sa ovim mestima. Tada se možete zaštiti korišćenjem gela za dezinfekciju ruku, a ako ne volite koristiti takve proizvode onda jednostavno izbegavajte dodirivati lice rukama. Izbegavanjem trljanja očiju, nosa i uopšteno prinošenjem ruku ustima smanjujemo mogućnost unošenja bakterija u organizam.

Viber

Izvor: Svet Plus/Zadovoljna.hr

Povezane vesti:


>