Svet

Region

Preminuo komičar Džeri Luis!

Legendarni holivudski glumac i komičar Džeri Luis preminuo je u 91. godini, javljaju strani mediji.

Preminuo komičar Džeri Luis! Foto: Screenshot YouTube



Prema prvim informacijama, preminuo je okružen članovima porodice u svom domu u Las Vegasu u 9.15 časova po lokalnom vremenu. Vest o smrti prvi je javio kolumnista "Las Vegas rivjua", a kasnije je potvrđeno da je informacija stigla od članova Luisove porodice. Legenda glumišta Džeri Luis, rođen je 16. marta 1926. godine. Debitovao je na velikom platnu ulogom u filmu "Moja prijateljica Irma" (My friend Irma), a najveću slavu stekao je tokom deset godina dugog partnerstva sa Dinom Martinom kada su zajedno glumili u 16 filmova koji su postigli vrtoglavi uspeh, kreirajući zabavljački dvojac "Martin i Luis". - Drugi komedijski timovi nikada nisu stvorili ništa poput histerije koja je pratila Dina i mene, a to je bilo zbog toga što smo mi imali taj iks faktor, snažan osećaj između nas, a to je zaista bio iks faktor, vrsta misterije - rekao je svojevremeno Luis koji je njihov odnos 2005. godine pretočio i u knjigu "Din i ja (ljubavna priča)" - Dean & Me (A Love Story).

Luis je kasnije postao najplaćeniji glumac u Holivudu, zahvaljujući filmskim ostvarenjima poput "Potrčka" (The Bell Boy), "Muške Pepeljuge" (Cinderfella) i "Otkačenog profesora" (The Nutty Professor), pa je nazvan i "kraljem komedije". Kao najvećoj zvezdi Paramaunta bila mu je dozvoljena potpuna kreativna sloboda. Inače, Luis je 1993. godine, uz Džonija Depa i Fej Danavej, glumio i u filmu "Arizona Dream" (Arizona Dream) Emira Kusturice. Slavu je stekao i na Brodveju, gde je 1995. godine u drami "Prokleti Jenkiji" (Damn Yankees) poneo titulu najplaćenije zvezde ikada. Izuzetno popularan širom Evrope, naročito u Francuskoj gde je postao poznat i kao "Kralj ludog" (Le Roi du Crazy), među brojnim nagradama, Luis je osam puta proglašen za najboljeg režisera, od toga tri puta upravo u Francuskoj i po jednom u Belgiji, Italiji, Nemačkoj, Holandiji i Španiji. Orden francuske Legije časti dobio je 1984. godine, a 2009. dobio je nagradu za humanitarni rad Džin Heršolt. Osim glume, bavio se rediteljskim poslom, bio je pisac, scenarista, producent, ali bio je poznat i po humantiranom radu, pa su njegove dobrotvorne emisije "Teleton" (Telethon) postale čuvene koliko i njegovi filmski hitovi. Zbog svog zalaganja u borbi protiv mišićne distrofije nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 1977. godine.

Dva puta se ženio, prvi put sa 18 godina kada je upoznao pevačicu Pati Palmer i sa kojom se oženio nakon deset dana poznanstva, a u braku su imali šestoro dece. Sedmo dete usvojio je sa drugom ženom Sandi Pitnik sa kojom se venčao 1983. godine. 

Viber

Izvor: Blic.rs

Povezane vesti:


>