Zdravlje

Ljubav & Sex

Začinski čajevi za dobro raspoloženje i varenje

Kombinovani začinski čajevi pravi su eliksir za lepo raspoloženje, ali i za dobru cirkulaciju i varenje, poručuje bečki lekar Hademar Bankhofer.

Začinski čajevi za dobro raspoloženje i varenjeZa ove namene je najbolje da pomešate iste količine anisa, komorača i kima, po mogućstvu malo izdrobljenog. Potom uzmite punu kašičicu te mešavine, sipajte u šolju, prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji osam minuta. Sadržaj zatim procedite, po želji zasladite sa malo meda i pijte između obroka. Ako imate probleme sa varenjem, nadimanjem i drugim stomačnim tegobama, pripremite čaj od komorača. Kašičicu semena komorača prelijte sa 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji od osam do 10 minuta. Čaj potom procedite i pijte dok je mlak, bez zaslađivača.

Biljni čajevi su bogat izvor flavonoida i polifenola i slobodno možete da ih ispijate tokom čitavog dana. Ukoliko popijete tri-četiri šoljice dnevno, smanjićete rizik od srčanog udara, jer flavonoidi pomažu održavanju zidova kapilara, tvrde stručnjaci za fitoterapiju. Osim toga, blagotvorni sastojci čaja štite od infekcija i karijesa, jer čiste bakterije koje se nakupljaju u naslagama oko zuba. Redovno konzumiranje čaja takođe podstiče detoksikaciju organizma i jača kosti.

Viber

Izvor: Svet Plus/Novosti

Povezane vesti:


>