Region

Svet

Region

Štefan Cvajg: Tajanstveni život pisca u izbeglištvu! VIDEO

Film „Štefan Cvajg: Zbogom Evropi“, rediteljke Marije Šrader, beleži godine egzila u životu Štefana Cvajga, jednog od najčitanijih pisaca na nemačkom jeziku svoga vremena - između Buenos Ajresa, Njujorka i Brazila.

Štefan Cvajg: Tajanstveni život pisca u izbeglištvu! VIDEO Foto: Promo



Kao jevrejski intelektualac, Cvajg pokušava da zauzme odgovarajući stav prema događajima u nacističkoj Nemačkoj, usput tražeći dom u novom svetu. Ovaj vizuelno zapanjujući i emotivno moćan film istražuje šta znači biti izbeglica, i postavlja teško pitanje - da li reći naglas svoj stav ili bolje ćutati u teškim vremenima tiranije. Glavne uloge u filmu tumače Jozef Hader, Barbara Sukova, Ene Švarc, Matijas Brant, i Čarli Hibner.

Film je osvojio Bavarsku filmsku nagradu za najbolju režiju, Nagradu nemačkih filmskih kritičara za fotografiju i za glavnu mušku ulogu, kao i Austrijsku filmsku nagradu za najbolju scensku šminku. Rediteljka Marija Šrader, koja se pored režije bavi i glumom, i pisanjem scenarija, dobitnica je brojnih prestižnih nagrada za glumu, uključujući i Srebrnog medveda za film Aimee & Jaguar. Njen najnagrađivaniji film je Ljubavni život (Liebesleben), u kome jednu od glavnih uloga igra Rade Šerbedžija.

Domaća publika imala je prilike da pogleda film „Štefan Cvajg: Zbogom Evropi“, 3. avgusta, u bioskopima Tuckwood i Fontana u Beogradu, Eurocinema u Subotici, i Vilin grad u Nišu.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>