Region

Svet

Region

Dalida - šetnja između života, ljubavi i smrti! VIDEO

Film „Dalida“, rediteljke Lise Azuelos, zasnovan je na životnoj priči ikone popularne muzike Jolande Kristine Điljoti, poznate pod umetničkim imenom Dalida. Scenario je napisan po knjizi Dalidinog brata i producenta Orlanda, a glavna uloga poverena je debitantkinji na filmu Svevi Alviti, kojoj kritike već prognoziraju veliku karijeru.

Dalida - šetnja između života, ljubavi i smrti! VIDEO Foto: Promo



Dalida je bila diva snažnog glasa i nesvakidašnje lepote čiji je uspeh svetskih razmera pratio niz tragedija. Proslavila se tokom 1950-ih, da bi tokom karijere duge tri decenije prodala više od 130 miliona ploča širom sveta. Za njen međunarodni uspeh delom je zaslužna i činjenica da je pevala na desetak jezika. Od njenog rođenja u Kairu, 1933. godine, do prvog nastupa u pariskoj dvorani Olimpija 1965, od braka sa Lisjenom Morisom, preko disko večeri do spiritualnih putovanja u Indiju i globalnog uspeha sa numerom "Gigi l’Amoroso" 1974, „Dalida“ je ujedno i spektakl, kao i intimni portret jedne kompleksne i harizmatične žene, koja je bila ispred svog vremena. Uprkos njenom tragičnom odlasku 1987. godine, Dalidino nasleđe nastavlja da zrači do današnjih dana.

Dalidini hitovi su obišli svet, a rado su se slušali i u bivšoj Jugoslaviji. Pored emitovanja njenih pesama na radiju, veliku ulogu u tome odigrali su i prepevi na srpski jezik, koje su izvodile ovdašnje muzičke zvezde 60-ih godina, kao što su Đorđe Marjanović („Dirlada“), Lola Novaković („Deca Pireja“), i Ljiljana Petrović („Bikini sa žutim tačkicama“). Liza Azuelos je francuska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja marokanskog porekla, poznata po ostvarenjima „Un moment d’éragement“, rimejku istoimene komedije iz 1977. godine, sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi, kao i po uspešnoj komediji o odrastanju "LOL", od koje je kasnije napravljen rimejk istog naslova u holivudskoj produkciji.
 
Domaća publika će imati priliku da uživa u ostvarenju „Dalida“ od 27. jula u bioskopima Tuckwood, Fontana i Akademija 28 u Beogradu, i Vilin grad u Nišu.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>