Zdravlje

Ljubav

Kako ragovati kada vas uhvati sunčanica?

Ukoliko provodite dosta vremena napolju tokom paklenih vrućina, sve veći je rizik da možete na suncu dobiti sunčanicu, postoji nekoliko stvari koje morate da znate pre nego što izađete iz kuće.

Kako ragovati kada vas uhvati sunčanica?



Obolelom pomažu hladni oblozi i boravak u mračnoj prostoriji. Najugroženiji su deca, stariji ljudi i hronični bolesnici.Sunčanica je oblik toplotnog udara, a nastaje tokom direktnog izlaganja glave i potiljka suncu. Simptomi su povišena temperatura (čak i do 41 stepen), crvena koža lica, ubrzan rad srca, kratak i ubrzani dah. U lakšim slučajevima javljaju se glavobolja, problemi s vidom, vrtoglavica i pospanost, a ako se simptomi ignorišu, zbog daljeg izlaganja suncu može doći do malaksalosti, zujanja u ušima, nesvestice, a ako se ne reaguje, čak i do kome i smrti.

Važna je brza reakcija
Kod sunčanice zbog jakih zraka sunca dolazi do pregrevanja organizma, pa on pod kožu i u mozak šalje više krvi pokušavajući da se izbori sa visokom temperaturom iz okoline. Tada dolazi do promene krvnog pritiska jer srce ubrzano radi, a u težim slučajevima i do bubrenja mozga zbog previše krvi, koja ga pokušava da ga ohladi.

Kod sunčanice je važno reagovati brzo. Prva pomoć su hladne obloge, smeštanje obolelog u hladnu i mračnu prostoriju, a ako je nesvesti, odmah treba pozvati hitnu pomoć i obolelog postaviti da leži na boku, osloboditi ga suvišne odeće i staviti pod hladan, ali nikako leden tuš.

Tečnost se uzima polako
Ako je čovek pri svesti, ponudite mu vodu ili neki drugi napitak koji imate pri ruci. Nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita je u ovom slučaju veoma važna. Tečnost treba uzimati u malim gutljajima. Možete pomešati pola litra vode s pola litra nezašećerenog, sveže ceđenog soka od pomorandže, limuna ili grejpa i piti ohlađeno, ili pomešati 2 dl voćnog soka sa 8 dl vode i jednim gramom soli. Dobro je pojesti i nešto slano, poput krekera, i uz to popiti dovoljno vode. Za oporavak će trebati nekoliko dana, pa je važno ne izlaziti na sunce i jesti namirnice koje se lako vare i koje brzo nadoknaduju tečnost i elektrolite, a to su voće i povrće, pre svega lubenica, dinja i krastavci. Da biste telu omogućili da nadoknadi gubitak elektrolita, jedite zasoljenu hranu. Supa je dobar izbor, a banana će nadoknaditi preko potrebni kalijum. Dok se potpuno ne oporavite, izbegavajte kafu i alkohol, jer uzrokuju dehidraciju.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus/Kurir

Povezane vesti:


>