Lepota

Ljubav & Sex

Dobre životne navike mogu da uspore starenje

Mladalački izgled u zrelim godinama nije uslovljen genetikom već dobrim životnim navikama, zaključak je studije sprovedene na američkom univerzitetu Harvard.

Dobre životne navike mogu da uspore starenjeNaime, istraživači su ustanovili da su žene koje su više spavale, vodile računa o ishrani, pile vitamine i minerale, redovno koristile kreme za hidrataciju kože i održavale telesnu težinu u granicama normale izgledale čak deceniju mlađe od svojih godina. S druge strane, žene koje se nisu pridržavale ovih životnih navika izgledale su starije. Ova studija pokazala je da dobre navike umanjuju efekte starenja čak i među ženama koje su imale "lošiju" genetiku, odnosno čiji su roditelji u starosti imali znatno veći broj bora i slabiji tonus kože.

Takođe je potvrđeno da su sunčanje i pušenje najštetniji po mladalački izgled. Interesantan je i zaključak da žene sa prekomernom telesnom težinom umanjuju šansu da izgledaju mladoliko kada napune 50 godina. Razlog tome je što višak kilograma u starijem životnom dobu narušava kompletno zdravlje.

- Studija je definitivno pokazala da mladalački izgled u zrelim godinama je najvećim delom uslovljen životnim stilom i spoljnim uticajima, dok genetika ima vrlo malo uticaja - rekao je dr Frok Nojser, jedan od glavnih istraživača na ovom projektu. - Genetika je presudna samo kod onih žena koje prirodno imaju suvlju kožu. Usled toga one imaju 30 odsto slabije šanse da izgledaju mlađe u pedesetim.

Viber

Izvor: Svet Plus/Novosti


>