Ostalo

Sme�no

Novi virus napada Android telefone

Gotovo da ne prođe dan u kojem se ne otkrije neka nova verzija virusa koji napada desktop ili mobilne operativne sisteme. 

Novi virus napada Android telefone



Posebno je na udaru Googleov Android mobilni OS, što je zapravo više nego logično jer reč je o daleko najpopularnijem operativnom sistemu za mobilne uređaje na svetu, koji daje veću kontrolu nad samim OS nego kad reč o Appleovim iOS mobilnom operativnom  sistemu. Android je u poslednjim danima vrlo često bio spominjan upravo u kontekstu novih napada, prvo je otkriveno da je "CopiCat malware" zarazio čak 14 miliona uređaja sa ovim operativnim sistemom, onda se pojavila i priča kako su iz američke CIA koristili Highrise malvare kako bi nadzirali SMS komunikaciju korisnika Androida. 

Kompanija Trend Micro, koja je izuzetno cenjena upravo na području računarske sigurnosti i bezbednosti mobilnih operativnih sistema objavila je kako se pojavila nova, potencijalno vrlo opasna verzija Android malvarea pod nazivom GhostCtrl. Mogućnost kamuflaže ovog virusa zabrinula i same stručnjake iz kompanije Trend Micro, jer se radi o malvareu koji se vrlo uspešno može "provući" na Androidov uređaj simulirajući instalaciju verifikovanih aplikacija. Preporuke za zaštitu su, naravno, uvek iste: paziti da se na uređaj instaliraju samo aplikacije sa službenog repozitorija i takođe instalirajte najnoviju verziju Androida na uređaj.      

Viber

Izvor: Svet Plus/ zimo.dnevnik.hr

Povezane vesti:


>