Zdravlje

Ljubav

Evo zbog čega je leti najbolje piti topao čaj!

Ukoliko ste mislili kako ne postoji bolje osveženje od čaše vode s ledom tokom velikih vrućina, mišljenje bi vam mogla promeniti šoljica toplog čaja koji puno brže podstiče varenje i hidrataciju tela.

Evo zbog čega je leti najbolje piti topao čaj!



Naime, dok se znojimo, naše telo se puno više troši nego tokom varenja hrane. Prilikom regulisanja telesne temperature dolazi do gubljenja vode i dodatnog zagrevanja tela. Kada se rashladimo hladnom vodom, usporavamo varenje i sužavamo krvne sudove, što dovodi i do usporavanja hidratacije. S druge strane, topla voda ili čaj će povisiti telesnu temperaturu što će stimulirati mozak i telo na pojačanu proizvodnju znoja. Kako se znoj isparava s površine kože, tako dolazi do delotvornog rashlađivanja tela.

Stručnjaci tokom leta preporučuju i konzumiranje začinjenih jela sa čili paprikama koje dodatno podstiču znojenje. Hladni napici imaju samo trenutni efekat. Na kratko će vas rashladiti, ali brzo će se vratiti osećaj vreline u telu. Znojenje je izuzetno važno tokom vrućina jer njime telo regulira temperaturu. Ukoliko se ne bismo znojili, došlo bi do velikog povećanja unutarnje temperature tela, što prouzrokuje oštećenja mozga.


 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>