Zdravlje

Ljubav

Da li ste znali: Semenke lubenice čine čuda za vaš organizam!

S letom nam stiže i sezona lubenica, kad se skoro svi rashlađujemo ovom omiljenom voćkom, ali ono što niste znali je da semenke koje inače bacate mogu da učine čuda za vaš organizam.

Da li ste znali: Semenke lubenice čine čuda za vaš organizam!



Iako ih obično odbacujemo, naučnici su dokazali da semenke lubenice zapravo imaju odličnu funkciju za nas. Istraživanje kaže da su semenke lubenice odlične za naš probavni sistem. One sadrže vlakna koja se bore protiv upala i pospešuju varenje. Semenke su prirodni diuretici, pomažu kod problema s kamenom u bubregu, kao i kod urinarnih problema. Takođe, one sadrže citrulin, koji ima antioksidantna svojstva. Već znamo da su antioksidansi borci protiv oštećenja ćelija u našem organizmu i da su veoma važni kao preventiva različitim bolestima, naročito kancera.

Takođe, sadrže nezasićene i polizasićene masti, koje pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola u krvi. To znači da one zapravo pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, kao i moždanog udara. Dobar način da se iskoriste svi potencijali ovih semenki je da ih kuvate oko 45 minuta nakon čega bi trebalo da popijete tečnost u kojoj su se kuvale. Još jedan recept je da ih ispečete u rerni 15-ak minuta, na temperaturi od 160 stepeni.

Ako vam se ne dopada njihov ukus, možete im dodati so i maslinovo ulje, šta god vama prija. Semenke lubenice su, inače, bogate gvožđem, folnom kiselinom i magnezijumom. Što se kalorija tiče, ne morate da brinete. 30 grama (400 semenki) sadrži samo 158 kalorija.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>