Ostalo

Smeno

Eiko Išioka - 79. godišnjica rođenja čuvene kostimografkinje!

Eiko Išioka bila je japanska umetnička direktorka, kostimograf i grafički dizajner, a na današnji dan obeležava se 79. godišnjica njenog rođenja.

Eiko Išioka - 79. godišnjica rođenja čuvene kostimografkinje! Foto: Screenshot YouTubeEiko Išioka bila je poznata po svojim dostignućima u različitim poljima - na pozorišnoj sceni, malim ekranima, advertajzingu i štampanim medijima. Primećena je po svom radu za japanski lanac butika "Parco", kolaboraciji sa kompanijom "Descente" sa kojom je dizajnirala kostime za španski, kanadski, japanski i švajcarski tim za Zimske Olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju 2002. godine. Bila je i direktor kostima i dizajna za otvaranje ceremonije Letnjih Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine. Osvojila je i Oskara za najbolje kositime za svoj rad na filmu "Bram Stokers Dracula" koji je radio Frensis Ford Kopola 1992. godine i posthumno nominovana u istoj kategoriji za film "Mirror Mirror" 2012. godine.

Preminula je u januaru 2012. godine od raka pankreasa u Tokiju. Udala se za svog muža u bolnici, samo nekoliko meseci pred smrt.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>