Region

Svet

Region

Nemanjići - rađanje kraljevine: Na autentičnoj lokaciji snimljeno krunisanje Stefana Prvovenčanog!

Igrana serija „Nemanjići – rađanje kraljevine", najveći projekat RTS-a koji se bavi našom istorijom, ušao je u četvrti mesec snimanja. 

Nemanjići - rađanje kraljevine: Na autentičnoj lokaciji snimljeno krunisanje Stefana Prvovenčanog! Foto: Screenshot YouTube



Na autentičnom mestu, u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nadomak Novog Pazara, snimljeno je krunisanje Stefana Prvovenčanog, njegovo venčanje i monašenje njegovog oca. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Pazaru, neraskidivo je povezana sa životom Stefana Nemanje, osnivača dinastije Nemanjića. Tu je primio pravoslavnu veru, venčao se sa Anom, zamonašio. „On je ostavio najveću, jednu od većih zemalja na Balkanu svojim sinovima. Borio se, diplomatijom, ratovima da bi čuvao svoj narod“, objašnjava glumac Mladen Nelević.

Ana je kao supruga Stefana Nemanje u Srbiju došla sa vizantijskog dvora:"Istorijskih činjenica ima jako malo. Ono što je sigurno, to je da je ona Nemanji bila velika podrška. Mislim da je bila jako veliki autoritet deci, da ih je odgajala na pravi način“, smatra glumica Dubravka Mijatović.

Sedamdeset deveti dan snimanja bio je veoma zahtevan za glumačku ekipu i ekipu iza kamera. U Petrovoj crkvi snimane su ceremonijalne scene venčanja, monašenja i najvažnija, krunisanje Stefana Prvovenčanog.

„Kombinujemo nešto detalja iz obrade koji su po nama, po nekoj rekonstrukciji, kako istoričari kažu, autentični... A onda opet da ostane neka emocija, da se oseti verska snaga u celoj toj stvari“, ističe đakon Nenad Ilić.

Snimanje serije Nemanjići – rađanje kraljevine planirano je do sredine avgusta. Emitovanje prve epizode očekuje se krajem godine.

Viber

Autor: N.V.
Izvor: Rts.rs

Povezane vesti:


>