Zdravlje

Ljubav

Ovo su prvi simptomi depresije kod tinejdžera!

Iako depresija kod tinejdžera nije česta, svaki roditelj ukoliko primeti neke od ovih simptoma, odmah mora da reaguje, kako bi na vreme pomogao svom adolescentu.

Ovo su prvi simptomi depresije kod tinejdžera!



Odrastanje deteta je najteži put za svakog roditelja i često se postavlja pitanje na koji način i kako svog sina ili ćerku izvesti na pravi put. Ponekad zbog obaveza, roditelji umeju da zanemare probleme svoje dece, koja zbog nedostatka pažnje mogu da upadnu i u neku vrstu depresije. Ukoliko se primeti na vreme, velike su šanse da pomognete svojim tinejdžerima i izvedete ih na pravi put.

Najčešći simptomi tinejdžerske depresije su: Česta tuga i dug plač, smanjen intres za aktivnosti, osećaj dosade i nemanje energije, osećaj beznadežnosti, loša komunikacija, društvena izolacija, osećaj krivice, nemanje samopoštovanja, eksremna osetljivost na neuspeh i odbacivanje, Razdražljivost, ljutnja i neprijateljstvo.  Takođe simptomi mogu biti i zdravstveni: Bolovi u stomaku, Slaba koncentracvija, promena u ishrani i spavanju, takođe kod devojčica može doći do bulimije ili anoreksije. Muškarci često umeju da beže od kuće, ali i kod ženskog dela populacije je isti slučaj. U nekim trenucima slabosti može doći do izjava o samoubistvu, konzumiranju alkohola i droge, kao i samopovređivanja.

Depresiju kod tinejdžera nikako se ne sme predstaviti kao jedna od faza, već ukoliko primetite neke od ovih simtoma odmah potražite pomoć psihologa odnosno stručnog lica.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>