Style

Ljubav

Šta da radite kada vas kolega ogovara?

Svako od nas se nekada našao u neprijatnoj situaciji da sazna da ga kolega ili koleginica sa posla ogovara. Evo šta činiti u takvoj situaciji.

Šta da radite kada vas kolega ogovara?



Ogovaranja, laži, spletke - sastavni su deo posla, pa mnogi zaposleni više i ne obraćaju pažnju na to šta drugi govore o njima. I greše, tvrdi poslovni trener Tomas Ferli koji kaže da kad čujete da vas neko od kolega ogovara, ne treba da se pravite ludi i dozvolite da isti nastavi da širi laži o vama. Umesto ćutanja, treba da priđete kolegi kad je sam i da mu, uz osmeh, kažete da želite da razgovarate sa njim kad bude imao vremena. Nemojte pričati u hodniku, dok stojite, najbolje da zamolite kolegu da sednete negde. Kad se smestite, ne treba da krenete napadački jer će on zauzeti odbrambeni stav. Kažite nešto poput: "Do mene dolaze glasine koje verujem da nisu istinite, ali možda postoji tačan deo. Ne želim da se raspitujem okolo, nego direktno. Čujem da pričaš da sam ja..."

Ako kolega prepričava nešto što ste mu sami rekli, naglasite da ste mu vest saopštili u poverenju. Ako je trač zlurad i neistinit, pitajte kolegu da li ste ga nekako povredili i zamolite da ako ima nešto protiv vas, ubuduće se obrati vama lično. Ukoliko i nakon razgovora kolega nastavi da širi neistinite tračeve o vama, obratite se pretpostavljenom.

Viber

Izvor: Novosti

Povezane vesti:


>