Zdravlje

Ljubav

Kako zaštititi dete od sunca?

Boravak za svakog čoveka na suncu može da bude veoma opasan zbog ultravioletnog zračenja, a kada su bebe ili mala deca u pitanju zaštita je i više nego obavezna,

Kako zaštititi dete od sunca?



Bebina koža je veoma osetljiva, te za nju boravak na jakom suncu može biti veoma opasan. Zbog toga je preporučljivo da bebe prvi 12 meseci ne izlažete riziku i oštete ozbiljno njihovu kožu. Starija deca bi trebalo da izbegavaju igranje po suncu, ali ukoliko ne možete da ih sprečite, obavezno ih zaštitite, kremama sa visokim faktorom zaštite, majicama i šeširima ili kačketima.

Ipak, naidelanije bi bilo kada bi deca mogla da izbegavaju izlaganje suncu između 11-17h kada je ono najače i najštetnije. Ukoliko ste sa svojim mališanima negde na letovanju, poželjno je da pored kreme najvećim zaštitnim faktorom, obezbedite i platneni suncobran. Nanesite sredstvo za sunčanje čak i ako se dete igra pod suncobranom, jer se sunčevi zraci reflektuju od betona, vode i peska. Ne zaboravite da detetu namažete usne, uši i zadnji deo vrata.

Zaštitne kreme moraju biti one koje su prilagođene deci i njihovoj koži, a najvažnije je da ne smeju da budu starije od godinu dana.  Ukoliko su deca u vodi, takođe postoji mogućnost od pojave opekotina, zato birajte vodootporna zaštitna sredstva za decu, koja su i napravljena upravo zbog toga da mogu slobodno da se brčkaju, plivaju i rone.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>