Zdravlje

Ljubav

Tri razloga zbog kojih žene treba da izbegavaju visoke potpetice

Visoke potpetice izazivaju užasan bol u nogama, ali žene ipak ne odustaju od njihovog nošenja. Iako u štiklama, izgledaju izazovnije i atraktivnije, visoke potpetice mogu da naprave ozbiljne probleme i deformitet stopala.

Tri razloga zbog kojih žene treba da izbegavaju visoke potpetice Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net



Stopala su savitljive strukture, a neadekvatna obuća može i te kako da ih izdeformiše. Tri najčešća problema koja se javljaju nakon dugog nošenja štikli su:

1. Čukalj

Čukalj je nenormalna, koštana izraslina koja se stvara na zglobu kod početka nožnog palca. Ovaj zglob nožnog palca postaje proširen, prisiljavajući da se palac sastavi sa drugim prstima. To stvara pritisak na vaš zglob oko palca, gurajući ga spoljašnjosti normalnog profila stopala, što na kraju daje rezultat jakog i oštrog bola.

2. Čekićasti prst

Čekićasti prst je deformitet ili savijenost prvog zgloba prsta na šaci ili stopalu, a kao posledica kidanja tetive opružača prsta. Često se dogadja da povreda nije shvaćena kao nešto posebno i očekuje se da prođe sama. Bez lečenja, zapaža se nešto veća savijenost prvog članka prsta, koja bez intervencije postaje trajna, sa nemogućnošću čak i pasivnog opružanja prvog članka prsta.

3. Haglundova peta

Haglundova deformacija predstavlja pojavu otoka mekih tkiva u predelu petne kosti, kao i nastanak koštane izbočine na pripoju ahilove tetive za petnu kost. Otok nastaje zbog upale i oticanja burze sluzne kesice koja oblaže ahilovu tetivu na pripoju za petnu kost. Pojava ovog stanja se najčešće dešava kod devojaka u adolescenciji koje nose cipele sa visokom petom i kod sportista koji nose tvrdu sportsku obuću. 
 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Dnevnik.hr

Povezane vesti:


>