Region

Svet

Region

Odlazak glumačkih velikana Ane Klarić i Borisa Buzančića

Hrvatska glumačka scena je 10. oktobra ostala bez dvoje istaknutih pozorišnih i filmskih glumaca, Ane Karić i Borisa Buzančića, čija će ostvarenja ostati upamćena i na prostoru bivše Jugoslavije.

Odlazak glumačkih velikana Ane Klarić i Borisa Buzančića Foto: Screenshot Youtube



Boris Buzančić, koji je preminuo u 86. godini, bio je poznat po brojnim pozorišnim i filmskim ulogama. U avgustu je pretrpeo moždani udar zbog kojeg mu je bila oduzeta leva strana, a sve do bolesti bio je aktivan u pozorištu Gavela.

Buzančić je rođen 13. marta 1929. u Bjelovaru. Diplomirao je na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu 1954. godine. Prvo je bio član pozorišta Gavela, a od 1966. na angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Osim oko 500 pozorišnih uloga, tokom karijere snimio je i sedamdesetak filmskih uloga, a jedna od poznatijih je uloga gradonačelnik u "Velom mistu".

Glumio je, između ostalog, i u filmovima: "Kad čuješ zvona", "U gori raste zelen bor", "Užička Republika", "Roko i Cicibela", "Mala pljačka vlaka", Oficir s ružom", "Maršal" i drugim.



Ana Karić preminula je iznenada u 74. godini, preneo je portal hrvatskog Jutarnjeg lista. Rođena je 13. maja 1941. u Perušiću. Školovala se u Zagrebu, gde je 1963. završila Akademiju za pozorišnu umetnost.

Glumila je u filmovima Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i drugih, a ostaće zapamćena po glavnim ulogama u filmovima "Bablje leto", "Putovanje na mesto nesreće", "Slučajni život" i novijem filmu "Noćni brodovi".

Nešto je manje glumila u televizijskim filmovima, a pozorišnu karijeru ostvarila je u Teatru u gostima. 

Viber

Autor: B.B.
Izvor: Mondo.rs

Povezane vesti:


>