Region

Svet

Sećanje na Tomu Zdravkovića: 23 godine od smrti legende narodne muzike (Video)

Danas se navršava tačno dvadest i tri godine od smrti legendarnog pevača narodne muzike, kompozitora i pesnika Tome Zdravkovića.

Sećanje na Tomu Zdravkovića: 23 godine od smrti legende narodne muzike (Video)



 
Toma Zdravković dobio svoju počasnu statuu u kafani (Foto)
Danas posle skoro dve i po decenije njegovi najmiliji odali su mu još jednom počast na Centralnom groblju na Voždovcu na kojem je Toma Zdravković, sahranjen 1991. godine: "Najviše mi nedostaje kao muž, a potom i kao otac mog sina", izjavila je supruga pokojnog pevača Gordana u emisiji Exkluziv.

Pored supruge Gordane sa kojom bi da je živ, ove godine proslavio 40 godina braka, na groblje je došao i pevač Zoran Kalezić koji je legendarnog pevača posetio u bolnici, samo dan pred smrt: "Video sam da je to kraj i on mi je rekao: "Gagi, nemojte da dozvolite ti i Goca da neko ken*a tamo za mnom", prisetio se pevač poslednijih reči velikog prijatelja i kolege.

Nakon pomena na groblju i otkrivanje spomen ploče na zgradi na Banovom brdu, u beogradskom hotelu Crowne Plaza, predstavljena je knjiga Dejana Ćirića, "68 neispričanih priča o Tomi Zdravkoviću", a brojne kolege pokojnog pevača, prisustvovale su promociji ovog književnog dela.

Toma Zdravković rođen je 20. novembra 1938. godine u Aleksincu, ali se ubrzo, posle rođenja, sa roditeljima preselio u Pečenjevce, u blizini Leskovca. Preminuo je 30. septembra 1991. u svojoj 54. godini.

Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu, sina Aleksandra i ćerku Žaklinu. Snimio je 11 albuma, najviše tokom osamdesetih godina, a njegovi hitovi su odavno postali evergrin. Pesme kao što su "Da l’ je moguće", "Dotak’o sam dno života", "Kafana je moja sudbina", "Branka", "Prokleta nedelja" i mnogie druge, obeležile su srpsku narodnu muziku i bez njih se ne može zamisliti nijedno pravo veselje.






Autor: J.B.
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>