Zdravlje

Ljubav & Sex

Boja kose otkriva koje vam zdravstvene tegobe prete

Zvuči neverovatno, ali boja kosa pokazuje sklonosti određenim zdravstvenim problemima pa kako biste preventivno reagovali, otkrivamo koje vam bolesti mogu pretiti na osnovu boje kose.

Boja kose otkriva koje vam zdravstvene tegobe preteKosa je ukras našeg lica, ali njen kvalitet puno toga govori i o zdravlju. Primera radi slaba i tanka kosa znak je dešavanja u nervnom, ali i probavnom sistemu. Ali i prirodna boja kose puno toga otkriva. Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Plava kosa
Senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postepeno uništava centralni vid, sklonije su žene. Tačnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to sprečili, uvedite u ishranu kelj i spanać te ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin. Takođe, plavokosi ljudi imaju veće šanse da obole od melanoma. Naime, boju kose delom određuje melanin, ali kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osetljivija, a samim tim i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da se plavokose žene trebaju zaštititi prilikom izlaska na sunce kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Crvena kosa
Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije deluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se tačno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze s mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada dakle sledeći put budete išli kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije. Usto, jedno jeistraživanje pokazalo da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se sprečiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa
Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Veruje se da je uzrok tome to što brinete inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasti manje otporne na unutrašnje i spoljašnje uticaje od recimo onih crvenokosih žena. Usto, puno se više vidi kada se smeđa kosa proredi nego u slučaju svetlijih nijansi. Opadanje kose može se sprečiti pravilom ishranom te uzimanjem vitaminskih dodataka.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: Serge Bertasius Photography/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>