Zdravlje

Ljubav

Male stvari koje vam svakodnevno kradu energiju

Ustaljene obaveze ponekad doslovno mogu da nas izlude, posebno ako niste svesni da vam male stvari kradu energiju. Srećom, neke stvari lako možete okrenuti u svoju korist, samo treba da započnete.

Male stvari koje vam svakodnevno kradu energiju



Preskačete vežbanje

Osećate i umor pa razmišljate da će vas vežbanje 'dokrajčiti'... Razmislite još jednom, jer vežbanje daje dodatnu energiju. Redovno vežbanje pomaže da vam kardiovaskularni sistem radi efektnije te osigurava telu kiseonik i hranjive materije.

Voda

Dovoljno je samo dva posto nedostatka tečnosti u telu. Lagana dehidracija lako može izazvati umor pa pripazite da pijete dovoljno vode, i to pre nego što osetite žeđ.

Nedostatak gvožđa

Ako telu nedostaje gvožđa, osećaćete umor budući da mišićima i ćelijama u telu prolazi manje kiseonika nego što bi trebalo. Prirodnim putem gvožđe možete dobiti iz namirnica poput govedine, pasulja, tofua, jaja (uključujući žumance), tamnozelenog lisnatog povrća ili orašastih plodova. Takođe je bitno da uzimate i dovoljno vitamina C zbog bolje apsorpcije gvožđa.

Preskačete doručak

Bake su vas sigurno učile da se doručak ne sme preskakati i bile su u pravu. Čak i dok spavate, telo iskorišćava energiju, a ako ujutro preskočite doručak, organizam nema novi pogon. Nutricionisti preporučuju celovite žitarice, proteine i zdrave masnoće. Odličan je primer zobena kaša, kašasti sok s voćem, nemasno mleko ili tost s grčkim jogurtom.

Brza hrana

Budući da se sastoji od jednostavnih ugljenohidrata i šećera, daće vam energiju u trenutku kada uživate u njoj, ali vrlo brzo šećer u organizmu će pasti, a vi ćete osetiti umor. Upravo se zato uvek preporučuje meso i povrće uz dodatke poput integralnog pirinča, testenine ili krompira za gušt.

Čaša (ili dve) vina uveče

U filmovima to uvek lepo izgleda – velika čaša vina pre spavanja i razgovor s voljenom osobom, prijateljicama… No čaša vina pre spavanja može vam se vratiti kao bumerang nekoliko sati nakon što zaspite i probuditi vas. Zbog toga ne bi trebalo da pijete alkohol tri sata pre polaska u krevet.

Ispijate kafe

Jutarnja kafa stvarno vam može pomoći da se razbudite i nekoliko je istraživanja pokazalo da do tri šolje kafe dnevno nisu opasne. Važnije od količine koju popijete jeste vreme u koje je popijete. Kofein može poremetiti san ako kafu popijete manje od šest sati pre nego što planirate na spavanje, pa, imajte to na umu.

Perfekcionizam

Ne pristajete ni na šta manje od savršenog, a često ste izmoreni u postizanju cilja jer savršeno ne postoji. Nerealni ciljevi izazivaju nezadovoljstvo, a to nas umara jer trošimo previše energije i vremena na svaku stvar.

Ne znate reći 'ne'

Ljudi koji uvek žele da udovolje drugima često su umorni od silnih analiza i pokušaja. Još gore je to što nakon nekog vremena posledica može biti ljutnja i zameranje, budući da se stvara osećaj kako druga strana uopšte ne ceni taj trud. Stoga je važno naučiti proceniti situacije u kojima čovek ne mora pristati na neku obavezu ili dogovor, i tako sačuvati deo energije za taj dan. Za početak, osoba bi sama trebalo da proba da vežba kako će nekome reći ne, a zatim to konačno i izgovori osobi kada je potrebno.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: photostock/FreeDigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>