Ostalo

Sme�no

Zanimljivi 3D štampači (Foto)

Zanimljiv 3D štampač je za one koji ne znaju  nešto sasvim neobično, novo i fenomenalno koji ima siguran uspeh u bilo kojoj proizvodnji. Najlakše se definiše kaoštampač koji može da vam "odštampa" svaki predmet koji zamislite i to po ceni materijala koji utroši tokom rada.

Zanimljivi 3D štampači (Foto)



Tehnologija postoji već par godina i cene su se kretale oko 5-50.000 evra. Sada su cene drastično pale jer su se kinezi dohvatili posla. Ako posedujete ovaj štampač, možete da ostvarite sve svoje želje. Napravite sebi deo za motor, primamljivu hranu, slatkiše, odeću ili obuću.

Uprkos činjenici da postoji veliki broj različitih vrsta 3D štampanja, svi 3D objekti generalno se izrađuju od slojeva. 3D štampač počinje sa osnovnim slojem, čeka da se stvrdne ili osuši a zatim radi dalje. Proces se razlikuje u zavisnosti od štampača i materijala sa kojim se radi – metal, gips, polimer, smola – ali i od toga da li je u pitanju industrijski ili komercijalni 3D štampač.


Foto: tonerdiskont.rs

U suštini, ove mašine omogućavaju raznim kompanijama da proizvode stvari u svojoj zemlji, što pospešuje razvoj ekonomije. Odeća bi, na primer, mogla da se proizvodi u domovima širom sveta, umesto u azijskim zemljama. A pored toga i cena jednog određenog artikla bi mogla da bude mnogo manja nego u prodavnici.

Nedavno se ispostavilo da naučnici rade na bioštampačima koji će moći da nam "naprave" ljudske organe i matične ćelije. Pretpostavljamo da je to malo teže izvodljivo zbog normalnog funkcionisanja, ali u današnje vreme ništa nije nemoguće.

Primeri:

NovoGen MMX se odlikuje vrlo intuitivnim korisničkim interfejsom, koji omogućava inženjerima da naprave precizan 3D CAD model tkiva (organa) pre nego što se pristupi njegovoj fizičkoj izradi. Puno vremena je potrebno i za pripremu biomaterijala od koga će se tkivo praviti. Pripremljeni biomaterijal se zatim oblikuje – pristupa se štampanju, pri čemu se koriste dve laserske glave. Jedna od njih služi za nanošenje biomaterijala na podlogu, a druga za nanošenje vezivnog hidrogela. Pri tom je obezbeđena izuzetna preciznost, što omogućava da svaka ćelija bude smeštena na pravo mesto.


Foto: deskeng.com

Najslađe fantazije su Vam na dohvat ruke sa ChefJet 3D printerom. Od sada ćete moći da pripremite svoje slatkiše uz pomoć 3D štampača. Umesto plastike, on kao sirovinu koristi mešavinu vode, šećera i jestive boje za kreiranje jestivih figura. Za gurmane je na raspolaganju i skuplja varijanta, ChefJet Pro, koji može da štampa hranu u raznim ukusima.

Easy 3D Maker će Vam ostvariti snove uz „relativno“ malo para, pošto je vrlo ekonomičan. Plastični materijal koji se koristi za pripremu predmeta se može iznova da se upotrebi.


Foto: coolmaterial.com

Pomoću softvera se može napraviti šema, a nakon toga mašina može da startuje. Putem topljenja plastike on formira predmet. Mali je, lak za rukovanje, brz i možete ga koristiti i kod kuće.

Autor: J.B.
Foto: 3dprintersuperstore.com.au

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>