Zdravlje

Ljubav

Prvi dan škole je najteži za najmlađe

Prvi dan škole za mnoge je traumatični period života, kada posle dugog raspusta treba ponovo sesti u školske klupe i zagrejati stolicu. Oni najmlađi se, pak, raduju novom iskustvu, ali šta posle?

Prvi dan škole je najteži za najmlađe



Pedagozi tvrde da je početak školske godine najkritičniji za najmlađu decu. To je period takozvanih školskih depresija. Zbog toga su deca često razdražljiva, a roditelje hvata panika.

Različiti su razlozi zbog kojih deca osećaju otpor prema školi. Prvi put u životu kreću u pustolovinu zvanu škola, strahuju od toga što ih očekuje i učitelja sa kojima će se upoznati.

Deci treba vremena da bi se privikla na promene, pa zato odmah, već prve školske nedelje počnite i vi sa prilagođavanjem na dnevnu rutinu i raspored koji ih očekuje tokom cele naredne godine. Najjednostavnije je početi s ranijim odlaskom na spavanje i organizacijom svog slobodnog vremena tako da ono počinje onog trenutka kada bi dete trebalo da sedne za radni sto. Naravno, ono neće odmah imati puno obaveza, pa iskoristite to da ga opustite pred "zalet" sa učenjem koje ga očekuje.

Vaše dete ne zna još kakav ga tempo učenja očekuje, ali vi mu možete dosta pomoći da se najbolje organizuje i da stekne pravilne radne navike. Pedagozi napominju da, kada dete kreće u prvi razred, vi zapravo krećete u školu sa njim.

Savet plus je, ne tražite previše od dece odmah po polasku u školu. Dok dete prolazi kroz stresnu situaciju, najgore što možete učiniti za njegovu psihu je da ga opterećujete svojim ambicijama.

Među starijim, iskusnim školarcima, a naročito srednjoškolcima, nisu retki oni koji dobro znaju šta ih čeka prvog dana nove školske godine, pa otpor u njima stvaraju lenjost i nespremnost na prihvatanje obaveza nakon dugog raspusta.

Saveti roditeljima takvih školaraca su prilično jednostavni, upotrebite kombinaciju razumnog razgovora, umerene kontrole i malo pritiska. Ovde je razumevanje na prvom mestu, jer trebalo bi shvatiti da je prirodno da su neki predmeti već mrski vašem detetu, ali u svakom razgovoru morate naglasiti da je škola neophodna i da je bez nje gotovo nemoguće osigurati dobru budućnost.

Autor: B.B.
Izvor: mojezdravlje.net
Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>