Ostalo

Sme�no

Nebeski spektakl nad Srbijom: Supermesec i kiša meteora!

Mesec nad Srbijom večeras će biti najsjajniji i najveći u poslednjih dvadeset godina, a sem što će biti pun, naći će se na tački svoje putanje kada je najbliži Zemlji. Sem što će večeras Super Mesec prirediti nebeski spektakl, moći ćemo da posmatramo i kišu meteora.

Nebeski spektakl nad Srbijom: Supermesec i kiša meteora!



Naime, za dva dana kiša meteora Perseida dostići će vrhunac praćena vatrenim loptama, odnosno meteorima svetlijim od Jupitera i Venere.

Što se tiče Super Meseca on i nije tako retka pojava i događa se svakih 13 meseci i 18 dana, ali će ove godine da se dogodi čak tri puta. Odnosno, jedan se dogodio 12. jula, jedan će se desiti večeras i očekuje se još jedan 9. septembra. Ipak, Super Mesec koji večeras možemo da posmatramo jedinstven je po tome što je Zemljin prirodni satelit najbliži našoj planeti, a ponovo ćemo moći da ga posmatramo sa iste razdaljine tek 2034. godine.

Kada je Mesec u perigeju, odnosno tački najbližoj Zemlji, nalazi se na oko 50.000 kilometara bliže nego kada je najudaljeniji od naše planete. Zato je Mesec, kada se posmatra, večeras veći za čak 14 procenata, i čak 30% svetlini nego inače.

Autor: M.P.
Foto: ScreenShot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>