Ostalo

Sme�no

Džon Ven bi danas proslavio 180. rođendan

Džon Ven je bio britanski filozof i logičar, poznat po Venovim dijagramima koji se koriste u mnogim oblastima, kao u statistici, logici, računarstvu, verovatnoći i drugim.

Džon Ven bi danas proslavio 180. rođendan



Rođen 4. avgusta 1834., odrastao je u strogoj porodici od majke Marte Sajks i oca, prečasnog Henrija Vena. Bilo je beskompromisno da će Džon nastaviti porodičnu tradiciju i postati sveštenik, pa se upisao na Gonvil i Kaj Koled u Kembridžu, na kom je diplomirao 1857. godine. Zvanje đakona dobio je godinu kasnije, a 1859. postao je sveštenik.

Ipak, nije ga to zanimalo koliko logika. Objavio je tri knjige na tu temu. 1883. postaje član Kraljevskog društva, a 1897. napisao je istoriju svog koledža. Zbirku biografskih beleški o alumnima Univerziteta u Kembridžu nastavio je da piše njegov sin Arčibald Ven i objavio je delo u 10 tomova.

Ven je preminuo 4. aprila 1923. godine. U čast ovom logičaru sagrađena je Venova zgrada na Hal univerzitetu pet godina od njegove smrti, davne 1928.

Džon Ven (John Venn) je u nedavnoj anketi koju je sproveo BBC izglasan za trećeg matematičara novijeg doba, posle Isaka Njutna i Leonarda Ojlera, koji su zauzeli prvu i drugu poziciju.

Autor: B.B.
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>