Svet

Region

Spas za Mihaela Šumahera je neurohirurg iz Zagreba?

Zagrebački neurohirurg iz bolnice "Dubrava" Darko Hudi mogao bi vratiti u život proslavljenog Mihaela Šumahera. Dok iz Lozane stižu vesti da se šampion Formule 1 oporavlja i komunicira pokretima očiju, njegovi lekari detaljno proučavaju može li mu ugradnja mikročipa u mozak pomoći.

Spas za Mihaela Šumahera je neurohirurg iz Zagreba?


 
Mihael Šumaher uskoro na kućnom lečenju?!
Šumaher će veoma brzo napustiti bolnicu i nastaviti rehabilitaciju kod kuće, a onda će njegov lekarski tim morati da donese odluku hoće li pomoć potražiti od dr Hudija, sa kojim je kontakt već uspostavljen. Stimulator veličine 1,2 milimetra se ugrađuje kroz otvor u glavu pacijenta, košta 18.000 evra i radi na principu pejsmejkera.

 
Šokantni podaci o stanju Mihaela Šumahera nakon buđenja
"Ugradnja mikročipa može pomoći Šumaheru", kratko komentariše dr Hudi, šef neurohirurgije zagrebačke bolnice "Dubrava", u kojoj je do sada izveo zahvat na četiri pacijenta koji su bili u komi, a nakon ugradnje čipa se oporavili.

Nedavno je Hudi ugradio mikročip i u mozak mlade devojke u bolnici u Veroni, nakon što je doživela saobraćajnu nesreću i ostala u komi, a ovu je metodu primenio i kod stotinak pacijenata koji su imali druge neurološke probleme.

Dok Hudi ne može u ovom času govoriti o kontaktima koje ima sa Šumaherovim lekarima, iz kruga neurologa koji prate Šumaherovo zdravlje "Novosti" saznaju da se veoma ozbiljno razmatra njegovo angažovanje. U naučnim krugovima zagrebački lekar slovi za vrsnog hirurga, koji ni u jednoj od sto operacija koje je do sada uradio, nije učinio ni najmanju grešku.

"Metoda ugradnje stimulatora u mozak pacijenata koji su u komi primenjuje se intenzivnije poslednjih desetak godina, a iskustvo imaju timovi iz Japana, Amerike i Francuske. U Zagrebu je metoda primenjena kod četvoro mladih ljudi, od kojih su troje bili s minimalnim stanjem svesti, a jedna pacijentkinja u dubokoj komi", kaže dr Hudi, koji zajedno sa splitskim lekarom dr Vedranom Deletisom primenjuje ovu metodu.

"Sama operacija traje oko dva časa, a prvo tačno procenimo mesto gde treba ugraditi stimulator. Mikročip je veličine 1,2 milimetra i košta oko 18.000 evra, a izrađuje ga jedna poznata kompanija specijalizovana za takve proizvode. Za vreme operacije napravi se na glavi pacijenta mali otvor i tako ugradi mikročip, koji radi poput pejsmejkera, sa spoljnim uključivanjem i isključivanjem", objašnjava metodu dr Darko Hudi.

Kada je reč o nekadašnjem višestrukom prvaku Formule 1, koji se teško povredio na skijanju u Francuskoj, nema prepreka da se zahvat izvede već sada. Ionako zagrebački lekari nikada ne preporučuju ugradnju mikročipa u mozak odmah nakon što pacijent upadne u komu, jer se prvo prepusti prirodi i konvencionalnim terapijama da učine svoje. Ako to zakaže, onda je rešenje stimulator mozga.

Šumaherovi lekari će ipak brzo morati da odluče. Ostaje i niz pitanja i dilema, pre svega kolika su oštećenja na mozgu slavnog Šumija i koja bi vrsta rehabilitacije dala najbolje rezultate.

Autor: B.B.
Izvor: Novosti.rs
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>