Zdravlje

Ljubav

Najnoviji prezervativ blokira HIV virus

Prezervativ koji je razvila australijska kompanija Ansel, a koji će se uskoro naći na tržištu, nije obično zaštitno sredstvo. Reč je o kondomu najnovije generacije, premazanom mikrobiocidnim gelom koji daleko efikasnije sprečava HIV virus, kao i druge seksualno prenosive bolesti.

Najnoviji prezervativ blokira HIV virus



Iako postojeći prezervativi predstavljaju odličnu branu protiv pomenutih bolesti, Ansel je želela da zaštitu učini još boljom.

Revolucionarni kondom sadrži VivaGel lubrikant, koji je pre nekoliko godina razvila australijska biotehnološka kompanija Starpharma. Gel sadrži antibakterijske supstance koje do 99,9 odsto mogu uništiti virus HIV-a, a takođe su efikasne i protiv humanog papiloma virusa (HPV), kao i protiv virusa herpesa simpleksa (HSV).

VivaGel sadrži dendrimer, aktivni molekul koji se vezuje za viruse i sprečava ih da zaraze zdrave ćelije.

"Prezervativi nisu 100 odsto sigurni u prevenciji protiv seksualno prenosivih infekcija. Da bi se smanjio broj viralnih čestica potrebno je da se one dezaktiviraju pomoću supstance kao što je VivaGel", objasnila je dr Džeki Ferli, izvršni direktor Starpharme, prenosi ABC.

Proizvod je dobio "zeleno svetlo" nadležne australijske agencije za kontrolu lekova, tako da će se kondomi naći u prodaji za nekoliko meseci. Stručnjaci veruju da će ovi prezervativi sprečiti širenje zaraze HIV virusa i drugih polno prenosivih bolesti, a istovremeno pružiti zaštitu od neželjene trudnoće.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug.rs
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>