Zdravlje

Ljubav

Zašto drastično menjamo stil života baš u 36. godini?

Dok u dvadesetim mislimo da smo neuništivi i najvažniji nam je dobar provod, lekari kažu da se baš u 36. godini drastično menja naš pogled na stil života.

Zašto drastično menjamo stil života baš u 36. godini?



Upravo s 36 godina postajemo svesniji smrtnosti i menjamo životni stil na bolje, potvrđeno je studijom britanskog medicinskog centra Spire Bristol. Među 2.000 ispitanika pokazalo se da oko 56 odsto njih namerno ignoriše znakove koji ukazuju na to da bi trebali voditi zdraviji život.

Glavni moto im je 'živeti za trenutak', ali se trećina oko 36. godine ipak zapita je li to pametna odluka. Oni koji odluče da žive zdravije i odgovornije obično su se našli u situaciji da im se bliska osoba razbolela ili su i sami imali neke loše nalaze.

Na prvom mestu skale razloga za promenu životnih navika je odraz u ogledalu i činjenica da su počeli stariti. Zatim slede loši zdravstveni nalazi, smrt bliske osobe, upozorenje lekara, gledanje fotki iz mlađih dana, bliska osoba koja se razbolela, emisije koje se bave lošim i dobrim prehrambenim navikama, negativni komentari okoline o načinu ishrane i reklame.

Nakon tog šokantnog trenutka dolazi definitivna odluka o kvalitetnijem živetu, a najčešće to bude zdravija prehrana i manje uživanja u raznim porocima poput alkohola.

Voditelj centra Spire Bristol, Rob Anderson, objašnjava za Daily Mail da i male promene na bolje jako utiču na dugovečnost te se isplati uložiti trud u zdraviji način života. Dodaje da je posebno važno zauvek usvojiti nove navike jer se mnogi opet lako opuste i vrate načinu života 'za trenutak'.

Tome svedoči i podatak da svaki sedmi ispitanik rađe bira lagodniji život, makar to dugoročno negativno uticalo na zdravlje i dugovečnost.

Autor: B.B.
Izvor: Tportal.hr
Foto: FreeDigitalPhotos.net/stockimages

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>