Ostalo

Sme�no

Otkriveno poreklo najpoznatije fotografije na svetu - pozadine na operativnom sistemu Windows XP (Video)

Poreklo čuvene fotografije koja je godinama korišćena kao desktop pozadina na operativnom sistemu "Windows XP" konačno je otkriveno i autor ove fotografije objasnio gde se nalazi ovaj popularni pejzaž.

Otkriveno poreklo najpoznatije fotografije na svetu - pozadine na operativnom sistemu Windows XP (Video)



Već 15 godina ova fotografija koristi se kao pozadina na milionima monitora, a kompanija Microsoft sada je odlučila i da otkrije njeno poreklo. Dugo se speklisalo da se radi o pejzažu sa Novog Zelanda ili o brdu u Irskoj ili Francuskoj, međutim, fotografija je napravljena na zelenom brdu Blis koje se nalazi u Kaliforniji.

Na snimku koji je Microsoft objavio na Youtube-u je američki fotograf koji je i napravio ovu fotografiju Čak O'Rier, i on objašnjava kako je do toga došlo. Uslikao ju je 1995. godine kada se vozio prema svojoj prijateljici u okrugu Napa. Kada je video ovaj pejzaž morao je da zastane i sve obeleži fotoaparatom ni ne sumnjajući da će jednog dana postati najgledanija fotografija na svetu.

Čak, koji je godinama radio za časopis"National Geographic" dodaje da nije bilo nijednog oblaka na nebu kada je video prelepi pejzaž, ali dok je postavio fotoaparat, oni su se pojavili. Tada je napravio četiri snimka, a pet godina kasnije Microsoftu je ustupio autorska prava na fotografiju.



Autor: M.P.
Foto: ScreenShot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>