Ostalo

Sme�no

Papir savijen na pola 103 puta debeo je isto koliko i svemir? (Video)

Postoje teorije da je jedan papir moguće saviti na pola samo osam puta, a dok su naučnici pokušavali da pobiju ovu teoriju taj broj se neznatno povećao, i to samo za četiri puta, odnosno na dvanaest, a šta bi bilo kada bi papir mogao da se savije 103 puta?

Papir savijen na pola 103 puta debeo je isto koliko i svemir? (Video)



Da se razumemo, papir nije moguće saviti na pola 103 puta, ali hipotetički govoreći, kada bi to bilo moguće, taj papir dostigao bi debljinu svemira. Ovu teoriju pokušao je da objasni mladi Nikola Slavković, naglašavajući da to u praksi nije moguće izvesti i objašnjavajući sve eksponencijalnom funkcijom.

Kako bi lakše objasnio iskoristio je priču o čoveku koji je tražio nagradu koja se bazirala na šahovskoj tabli. Za svako polje na tabli tražio je duplo više zrnaca počevši od jednog zrna na prvom polju, i samo u prvih desetak polja već je došao do broja od hiljadu.

Tako i Nikola objašnjava da papir presavijen na pola 23 puta ima debljinu od jednog kilometra, 30 presavijanja dostićiće visinu od 100 kilometara, 42 će napraviti razdaljinu do Meseca, a 51 do Sunca, odnosno 150.000.000 kilometara. I za kraj, ako papir presavijete na pola 103 puta biće debeo 93 miliona svetlosnih godina, odnosno debljine svemira.



Autor: M.P.
Foto: ScreenShot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>