Lepota

Ljubav

Znate li kako da tretirate i našminkate lice izgorelo na suncu?

Kada vaše lice izgori na suncu, postoji nekoliko stvari koje biste mogli da uradite kako bi ublažili opekotine i crvenilo. Obloge od mleka i kreme na bazi aloe vere smiriće vaše opekotine, a evo i kako treba da se našminkate, ako ste baš tog dana izgoreli na suncu.

Znate li kako da tretirate i našminkate lice izgorelo na suncu?



Lice će ohladiti mleko, jogurt i zobena kaša

Opekotine od sunca možete sakriti uz nekoliko šminkerskih trikova. Kožu prvo treba umiriti hladnim oblozima od mleka, a pomažu i ohlađena zobena kaša i jogurt jer deluju protivupalno i ublažavaju otečenost i crvenilo. Unutrašnju upalu sprečiće lekovi protiv bolova.

Crvenilo će smiriti mlečna kiselina i aloe vera

Sledeći korak jeste hidratacija opečenih delova kože. Kako koža može brzo dehidrirati potrebne su joj kreme koje pomažu u dužem zadržavanju vlage, kao i one na bazi mlečne kiseline. Ona takođe deluje protivupalno i umirujuće, pa ublažava crvenilo i svrab. Pomoći će vam i preparati na bazi aloe vere koji pospešuju zaceljivanje opekotina.

Žućkasti ton pudera skriva crvenilo

Tek kada se pobrinete za zdravlje kože možete preći na šminkanje. Izbegavajte teške pudere jer će oni samo dodatno iziritirati kožu. Bolji izbor su prozračnije varijante i mineralna šminka, posebno ona na bazi aloe vere. Crvenilo će prekriti žućkasta nijansa pudera jer će uravnotežiti prirodni ton kože, a kao završni potez preporučuje se da nanesete mat bronzer na obraze. Na taj način će vaša koža izgledati preplanulo, ali ne i crveno.

Zlatne nijanse na usnama zakamufliraće opekotine

Ukoliko ste izgoreli u licu zaboravite crveni karmin, kao i jake koralne nijanse jer će one samo naglasiti crvenilo kože. Preporučuje se da koristite zlatne tonove, koji će vam vizuealno dati utisak preplanulosti.

Kombinujte boju odeće

Ljudi sa svetlijim tenom najčešće dobiju opekotine u ljubičastom podtonu, dok oni s maslinastim tenom češće pocrvene. Upravo zbog toga treba biti i oprezan prilikom odabira boja. Svetla put bi trebalo da izbegava crvene, narandžaste i žute boje, a maslinasta crvene, zelene i plave. Takođe, odeća bi trebalo da bude lepršava jer će u suprotnom samo nadražiti kožu.

Autor: M.P.
Foto: Sura Nualpradid/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>