Ostalo

Sme�no

Smartfonova tužba protiv Gugla je dospela u ruke rivala!

Dva potrošača koja su optužila Gugl da ima monopol nad Android telefonima, mogla bi da bude od velike pomoći suparničkim kompanijama poput Majkrosofta.

Smartfonova tužba protiv Gugla je dospela u ruke rivala!



U tužbi se navodi da je Gugl proširio svoj monopol na tržištu pretraživanja interneta u SAD predinstaliranjem svojih aplikacija na "android" mobilne uređaje.

Tužba koja je podneta u kalifornijskom federalnom sudu u maju od strane dva potrošača smartfona, u kojoj se navodi da Guglovg paketao plasiranje tog aplikacija, koji uključuje Gugl plej i Jutjub, narušilo je tržišne odnose i zadržalo cene uređaja konkurentnih proizvođača, kao što su Samsung i HTC, veštački visokim.

Ukoliko sudija nastavi proces, Stiv Berman kaže da će advokatima biti dopušteno da se udube u unutrašnjost Guglovih mejlova i ugovora sa smartfonovom kompanijom, a mogao bi da se pojavi i rukovodilac Gugla koji bi morao da odgovara pod zakletvom, rekao je Steve Berman, koji zastupa potrošače.

"Uveren sam da ćemo ući u veoma sočnu raspravu i mislim da ćemo izvršiti pritisak na Gugl, kako bi javno otkrili neke detalje", dodao je on. Iz Gugla su odbili da komentarišu ovakve optužbe i pokušaće da ospore slučaj u oktobru za kada je zakazano ročište.

Svaki dokaz protiv Gugla ićiće u koris rivala, kompanije Majkrosoft iz koje kažu da njihova firma "nije stranka" već potrošačka služba i da je pored njih, prošle godine Gugul tužio kompanije Nokia, Oracle, Expedia i TripAdvisor.

Gugl aplikacije "su u širokoj upotrebi na Android telefonima i zahtevaju plasman i druge mehanizme koje su veoma  nepovoljne za konkurentne aplikacije," navodi se u žalbi kompanije Majkrosoft.

U Guglu su prošle godine naveli da je zajednički rad sa evropskim regulatorima još uvek u pripremi i da tek treba da se odluči da li će i formalno krenuti u ispitivanje.

Autor: J.B.
Foto: Facebook/Google

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>