Region

Svet

Region

Preminuo Bora Todorović

Doajen srpskog glumišta Bora Todorović preminuo je jutros, nakon što je nekoliko dana proveo u bolnici u kritičnom stanju, potvrđeno je Tanjugu u Kliničkom centru Srbije.

Preminuo Bora Todorović



Filmski i pozorišni glumac Borivoje Bora Todorović (84) je pre nekoliko dana doživeo moždani udar i pao je u komu, rekli su nedavno izvori iz Kliničkog centra Srbije.
 
Bora Todorović u komi, doživeo težak moždani udar
Todoroviću je navodno pozilo nedugo nakon operacije slepog creva. Operacija je protekla u redu, ali on se nekoliko dana kasnije požalio na bolove i odjednom mu je pozlilo. Lekari su ga operisali i konstatovali da je imao moždani udar.

 
Bora Todorović sve lošije, kolege se mole za njegov opravak
Rođen je u učiteljskoj porodici i u Beogradu 5. novembra, 1930. godine. Studije mašinstva je zamenio glumom i studirao u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem i Markom Todorovićem kod profesora Joze Laurenčića.

Brat je slavne Mire Stupice i otac je glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali je sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom ubrzo otišao u Zagreb i četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961).

Po povratku u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama "Arsenik i stare čipke", "Sprovod" , "Razvojni put Bore Šnajdera", "Kape dole"", "Druga vrata levo", "Mrak i šuma gusta", "Pseće srce".

Ostvario je veliki broj značajnih uloga na filmu i u televizijskim serijama. Neke od najpoznatijih su one u filmovima "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun", "Balkan ekspres", "Dom za vešanje", "Profesionalac".

Dobitnik brojnih priznanja i nagrada - osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi "Maratonci trče počasni krug", nagradu Ćuran za uloge u predstavama "Maratonci trče počasni krug", "Mrešćenje šarana", "Pseće srce", "Lari Tompson-tragedija jedne mladosti", nagradu "Zoranov brk" za ulogu u predstavi "Povratak", nagradu Pavle Vujisić za životno delo, Gran pri za ulogu u "Profesionalcu" u Kanu.

Autor: B.B.
Izvor: RTS.rs
Foto: Screenshot Youtube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>