Region

Svet

Region

Bata Živojinović proslavio rođendan, legendarni glumac napunio 81 godinu!

Naš legendarni glumac Velimir Bata Živojinović danas je proslavio svoj 81. rođendan. Živojinović, koji je rođen 5. juna 1933. u Koraćici kod Mladenovca, nedaleko od Beograda, odigrao je mnoštvo uloga na prostoru negdašnje Jugoslavije.

Bata Živojinović proslavio rođendan, legendarni glumac napunio 81 godinu!



Bata Živojinović sve bolje: Još malo pa ću i u kafanu!
U svetu, posebno istočnim zemljama, poznat je pre svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo", Hajrudina Krvavca, snimljenom pre 40 godina, koji je sasvim izuzetnu popularnost doživeo u Kini.Postoji čak i poseban dugometražni dokumentarac "Valter", u režiji Andreja Aćina, na temu specifične popularnosti ovog filma.

Kao petnaestogodišnjak Živojinović je radio kao scenski radnik i statirao u Akademskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Potom je pohađao glumačke škole u Nišu i Novom Sadu a potom i pozorišnu akademiju u Beogradu.
U Beogradskom dramskom pozorištu igrao je tokom nekoliko godina, i u tom periodu je imao i do 300 angažmana godišnje. Na filmu, kojem se potpuno posvetio, i koji ce ga proslaviti, debitovao je 1955. u filmu "Pesma sa Kumbare" Radoša Novakovića.
Prema Živojinovićevim rečima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, "Vlak bez voznog reda".

Živojinović je igrao u više od 340 filmova i TV serija. Posebno su ga proslavili partizanski filmovi, njih čak 35. Publika ga verovatno najviše pamti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, poput "Valter brani Sarajevo", "Krvavca", "Bitka na Neretvi" i "Kozara" Veljka Bulajića, kao i po ulogama u filmovima "Breza" Ante Babaje, "U raljama života", Rajka Grlića. Tu su, nesumnjivo, i antologijski filmovi srpske kinematografije "Maestro i Margarita", "Skupljači perja", "Tri"... Pamte se i njegove uloge u lakim komedijama.

Dobitnik je nagrade za životno delo "Slavica", u dva navrata "Zlatne arene" Jugoslovenskog filmskog festivala u Puli i brojnih drugih priznanja.
Živojinović je pre dve godine doživeo moždani udar i posle uspešnog lečenja u bolnici "Sveta Sava" i na VMA, nakon mesec i po dana pridigao se iz bolesničke postelje, brže nego mnogi mladi ljudi.

Autor: J.B.
Izvor: Kurir-info.rs
Foto: Screenshot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus


>