Lepota

Ljubav

Prednosti i mane 5 najpopularnijih metoda depilacije

Leto je pred nama i koža nogu se penje na sam vrh prioriteta. Pored posebne brige, važno je priuštiti joj i odgovarajuće uklanjanje dlačica. Nisu sve metode depilacije jednako uspešne, znate i same. Stoga, kako bi odabrali najbolju za svoj tip kože i vrstu dlačica donosimo 5 najpopularnijih, kao i njihove prednosti i mane.

Prednosti i mane 5 najpopularnijih metoda depilacije



Pre negoli kožu izložite depilacijskim metodama važno je da je pripremite i to najbolje redovnim pilingom te kremama za omekšavanje kože. Izumrle ćelije s površine kože najbolje će ukloniti piling s mikročesticama koji se preporučuje da napravite nakon svakodnevnog tuširanja tokom sedam dana pre prve depilacije. Na ovaj način sprečićete urastanje dlačica i iritacije na koži poput crvenila i bubuljica.

1. Brijač i krema za depilaciju
Najbrže metode uklanjanja dlačica su brijač i pena za brijanje te krema za depilaciju, u oba slučaja dlačice se uklanjaju površinski i jednako brzo izrastaju. Njihove prednosti definitivno su praktičnost, brzina trajanja procesa i kao takve idealne su za hitne slučajeve.

No kada je reč o manama brijač može delovati agresivno na kožu, uklanja hidrolipidni sloj s površine zbog čega nastaju crvene bubuljice, a dlačice vremenom postaju čvršće. Depilacijske kreme donekle usporavaju rast dlačice, a najveća mana su hemijski sastojci čiju agresivnost ne podnosi osetljiva koža pa često dolazi do alergijskih reakcija.

2. Vosak
Čupanje dlačica s korenom garantuje glatku kožu gotovo mesec dana, a kontinuirano korišćenje voska slabi koren i proređuje količinu dlačica. Rezultati depilacije voskom dugotrajniji su tokom menstrualnog ciklusa kada je aktivnost dlačice usporenija, u danima pre ciklusa valja izbegavati depilaciju jer je čupanje bolnije.

Loša strana depilacije voskom je oštećenje površinskog sloja kože, stoga izbegavajte uklanjanje dlačica pre izlaganja suncu, a nakon depilacije nanesite hranjivu kremu koja će ubrzati obnavljanje oštećenog sloja. Ukoliko imate problema s površinskim kapilarima izbegavajte vrući vosak, koristite samo hladni.

3. Trake za depilaciju
Praktično rešenje za uklanjanje dlačica u kućnoj radinosti definitivno su trake za depilaciju, prednosti su praktičnost i čupanje dlačica iz korena nakon čega je usporen njihov rast. Za dobar rezultat najvažnije je trake povlačiti naglim trzajima u smjru suprotnom od rasta dlačica.

Mana ovog postupka je neravnomerno čupkanje dlačica i često pucanje ukoliko niste spretni s korišćenjem, pa je rezultat neuredan izgled kože.

4. Epilator

Električni aparati za depilaciju jednostavna su i praktična metoda za uklanjanje dlačica kod kuće, garantovano uklanjaju koren dlačice i omogućuju najmanje tri nedelje vremena do njihovog ponovnog izbijanja. Najveća mana je agresivnost niza žileta koji se rotiraju i udaraju po koži oštećujući površinski sloj nakon čega dolazi do urastanja dlačica i upalnih procesa.

Naime, urasle dlačice rastu na samoj površini kože i imaju nepravilan smer rasta pa, ako se čupaju s pogrešne strane, može doći do iritacije kože i pojave crvenih bubuljica i osipa. Dan pre upotrebe epilatora preporučuje se da napravite piling, a nakon depilacije na kožu obavezno nanesite kremu s umirujućim dejstvom.

5. Egipatska depilacija
Uklanjanje dlačica šećernom pastom jedna je od najstarijih metoda depilacije, a za razliku od voska reč je o sto posto prirodnoj smesi bez aditiva i lepka te je kao takva idealna za osetljivu kožu. Pojave crvenila, upalnih procesa su retke s obzirom da pasta deluje antibakterijski i protivupalno zahvaljujući prirodnom konzervansu šećeru. Sam postupak se izvodi čupanjem u smeru rasta dlačica pa ne dolazi do lomljenja ni urastanja, a velika je prednost što efektno izvlači i samo dva milimetra velike dlačice.

Vreme trajanja depilacije šećernom pastom je gotovo duplo duže od onog s voskom, u kućnoj radinosti ukoliko niste spretni se ni ne preporučuje da radite.

Autor: B.B.
Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>