Ostalo

Sme�no

Rubikova kocka: 40. rođendan magične igračke (Video)

Rubikova kocka danas slavi svoj četrdeseti rođendan. Poznatija je još kao Magična kocka (ili pak Mađarska kocka), a izum je mađarskog vajara i profesora arhitekture Ernea Rubika, po kom je i dobila naziv.

Rubikova kocka: 40. rođendan magične igračke (Video)



Ova trodimenzionalna mehanička igračka datira iz 1974. godine, a sastoji se od 26 jednakih minijaturnih plastičnih kockica koje se mogu okretati oko središta ne bi li se došlo do konačnog rešenja - složenih obojenih ivica. Iako Rubik za svoju kocku nije tražio međunarodni patent nakon što je 1975. dobio mađarski, dve godine kasnije počele su da se proizvode prve Rubikove kocke u prodavnicama u Budimpešti, a potom je usledilo i predstavljanje igračke na Zapadu.

Mnogima večita misterija, a nekima tek prava zanimacija. Prilagođena je uzrastu od 7 do 77, stoga i ne čudi zašto je baš ova kocka jedna od najprodavanijih igračaka u svetu. Do 2005. prodata je u čak više od 300 miliona primeraka.

Svetski rekord u slaganju Rubikove kocke trenutno nosi Holanđanin Erik Akersdajk (25) koji je 2008. uspeo da je reši za neverovatnih 7,8 sekundi. A sigurno vam je dobro poznata i slična igračka profesora Ernea, naziva Rubikova zmija.



Autor: B.B.
Foto: Printscreen google.rs

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>