Ostalo

Sme�no

Ovako će Sunce izgledati 29. aprila! (Video)

U utorak, 29. aprila, Sunce će u pojedinim delovima sveta izgledati kao vatreni prsten. Samo retki srećnici uživaće u ovom posebnom prizoru pomračenja Sunca.

Ovako će Sunce izgledati 29. aprila! (Video)



Pomračenje Sunca se za razliku od pomračenja Meseca dešava samo kada je mladi Mesec. Nedavno, tačnije 15. aprila, polovina Zemljinog stanovništva imala je priliku da vidi fenomenalno pomračenje Meseca, a sada će retki srećnici videti pomračenje Sunca zanimljivog oblika - vatrenog prstena.

Ovo pomračenje koje stanovnici sa nestrpljenjem iščekuju neće biti potpuno nego kružno, jer će se Mesec tada nalaziti na najudaljenijoj tački od Zemlje, zbog čega Sunce neće biti u potpunosti prekriveno. Zato će uslediti fascinantan krajnji prizor - Sunce u obliku vatrenog prstena!

Većina stanovništva neće moći da vidi celo pomračenje. Ovu atrakciju moći će u potpunosti da vide samo stanovnici malog dela Antarktika, a dobar pogled imaće i cela Australija budući da je na okeanu. Ipak, najbolji pogled biće iz jedine ostrvske države u Australiji, egzotičnog "kraja sveta" - Tasmanije, čiji je glavni grad Hobart.



Autor: B.B.
Foto: Screenshot YouTube/Studio 9

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>