Zdravlje

Ljubav

Isprobajte deset saveta za bolji i srećniji život

Odlika modernog života je brzina, a gomilanje obaveza, jurenje sa jednog mesta na drugo uglavnom vodi ka stresu, a stres ka depresiji. Ako imate poblem sa stresom probajte ovih deset saveta na sebi.

Isprobajte deset saveta za bolji i srećniji život



Život koji vodimo je veoma brz, prepun stresa, trošenje adrenalina koji organizam teško nadoknađuje, što na kraju vodi ka depresiji. Isprobajte ovih deset saveta za bolji život.

1) RAZMIŠLJAJTE O DOBROM U ŽIVOTU

Pitanja “šta ako se nešto loše desi” i “zašto je meni nešto moralo da se desi” samo će vam oduzeti energiju koju ste mogli da usmerite u nešto korisno. Umesto da se lepite za prošlost, probajte da gledate napred.

2) OPRAŠTAJTE I RAZGOVARAJTE

Ako vas je uvredio šef ili prijatelj, ne pravite od toga strategiju mržnje. Razgovarajte, pitajte zašto su to rekli, jer ćete tako razrešiti odnos na konstruktivan način. Više energije ćete utrošiti u gomilanje negativnih emocija nego da probate da oprostite.

3) LEZITE PRE PONOĆI

Odlazak na spavanje posle ponoći je nenadoknadiv s aspekta fiziologije. Mi se danju trošimo pod uticajem sunca, a noću se obnavljamo. Ako ne morate da radite noću, lezite pre ponoći, najkasnije do 23 sata. Zdrav san je prirodni štit od hroničnog umora i poremećaja raspoloženja, ali i pomoć za izlazak iz depresije.

4) VEŽBAJTE I ŠETAJTE

Tridesetominutna brza šetnja ima isti učinak kao lek za smirenje od 5 miligrama. Lekovi rešavaju neprijatne emocije na nivou misli, a šetnja ima višestruke koristi za vaše telo i duh. Takođe, umereno bavljenje sportom pomoći će vam da se na pravi način oslobodite viška energije.

5) CILJANO SLUŠAJTE MUZIKU

Poznato je da su stari Grci muziku slušali nagi - da bi im svojim vibracijama doprla pravo u središte duše. Slušanje muzike ne bi trebalo olako shvatati - najbolje je kada je slušate ciljano. Odvojite vreme za slušanje muzike nekoliko puta u toku nedelje.

6) NAĐITE HOBI PREMA AFINITETIMA

Ako vam se život svodi samo na posao, jelo i spavanje, postoji mogućnost da utonete u ozbiljnu lenjost. Važno je da prepoznate svoje afinitete, pa u skladu sa njima i izaberete hobi za sebe. Planirajte svoje vreme, fokusirajte se na današnji dan - učite jezik, idite na ples, bavite se jogom.

7) RUČAJTE U DRUŠTVU

Zajednički obrok, u krugu porodice, jeste lek za mnoge neprijatne osećaje koji vam se nakupe u toku dana ili nedelje. Kada ručate, važno je da jedete u tišini, bez mobilnih telefona i televizora. Ne upućujte neprijatna pitanja svojim najbližim u vreme ručka.

8) ČITAJTE KNJIGE I SANJARITE

Čitanje je radnja koja podstiče maštu, a bez mašte nema ambicije. Ne ograničavajte sebe samo na jedan sadržaj, kao što je gledanje serija ili filmova. Čitanje knjige će probuditi razna čula u vašem organizmu, a istovremeno vi sami upravljate svojom maštom, bez ikakvih insinuacija.

9) ZAPISUJTE LEPE STVARI

Pisanjem dnevnika lakše ćete se fokusirati na obaveze, jer ćete imati uvid u svoje misli i svakodnevne aktivnosti. Zapisivanjem lepih utisaka iz svakodnevice, stvarnost i vreme ćete učiniti opipljivim, pa ćete teže upasti u zamku da vam dan proleti ni u čemu. Na taj način ćete osvestiti svoje aktivnosti.

10) NE ODLAZITE U KREVET SA BRIGAMA

Ako vas je nešto mučilo u toku dana, nemojte da nosite brigu u san. Probajte da na nekoj ceduljici napišete sve što vas je brinulo i sklonite to dalje od kreveta. U suprotnom, zabrinutost će uticati na vaš san, koji bi trebalo da vas oporavi. Ako ne želite da zapisujete svoje probleme, možete o njima razgovarati sa svojim najbližim.

Autor: A.K.
Izvor: Zena.blic.rs
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>